Yazıcıdan Belge Taraması Nasıl Yapılır?

20-10-2022 13:50
Yazıcıdan Belge Taraması Nasıl Yapılır?

Yazıcıdan belge taraması nasıl yapılır sorusunun cevabı için öncelikle yazıcımızın buna uygun olması gerekmektedir. Son zamanlarda yaygınlaşan dijital ortamda evrak gönderimi sayesinde kağıt israfı büyük oranda engellenmiştir. Bununla birlikte ister istemez teknoloji ile daha fazla içli dışlı olunmuştur. Bunun sebebi ise her ne kadar adı yazı ya da evrakta olsa hazırlanması gereken bir şeylerin olmasıdır. İstenen evraklar hazırlandıktan sonra bazı seçenekler yardımı ile gerekli olan mercilere dijital imzalı şekilde ulaştırılmaktadır.

 

Dijital ortama veri aktarmak için kullanılan yöntemlerden bir tanesi de yazıcıdan belge tarama yöntemidir. Yazıcı tarama tuşu ya da bilgisayardan uygulama yardımı ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Her ne kadar bazı durumlarda bu süreç can sıkıcı bir durum alsa da evrakın taranması ve yüksek kalitede bir sonuç çıkarması bakımından çokça tercih edilmektedir. Taranan evrat doğrudan bilgisayarda açılan bir klasörün içine kaydedilir ve oradan kullanıcı istediği zaman ulaşım sağlayabilir. Kalite ve kullanım kolaylığı olarak yazıcıdan belge tarama işlemi ofislerde çokça tercih edilmektedir.

Bilgisayarda Belge Tarama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda belge taramak için farklı yazıcı modellerinin farklı yöntemleri mevcuttur. Bundan dolayı arama motorlarında yaygın olan modellere göre HP yazıcıda tarama işlemi nasıl yapılır?, Samsung yazıcıdan tarama nasıl Yapılır, Brother yazıcı tarama nasıl yapılır, Canon yazıcıdan tarama nasıl yapılır ve hatta fotokopi makinesinde tarama nasıl yapılır şeklinde sorular aranmaktadır. Yazıcılar aracılığı ile belge tarama nasıl yapılır sorusunun cevabını maddeler haline anlatalım.

1.Yazılımların Kontrolü

Yazıcıdan tarama yapmak için bahsedildiği üzere yazıcınızın tarayıcı özelliğinin olması gerekmektedir. Bu özelliğin olması bilgisayarda tarama yapmadığı için tek başına yeterli değildir. Yazıcı markanıza göre ve işletim sisteminizin sürümüne göre uygun sürücü yükleme dosyasını seçmeniz ve bilgisayarınıza yüklemeniz gerekmektedir. Böylece yazıcınızın tarayıcı kısmını aktif bir şekilde kullanabilir ve bilgisayarınızda ayrılan bölgeye tanıdığınız dosyaları gönderebilirsiniz. Bununla birlikte yazıcınızın özelliğine göre harici belleklere de tarama yapabilirsiniz.

2. Tarama Ayarlarının Yapılması

Yazıcı üzerinden tarama yapmak için gerekli kontroller yapıldıktan sonra tarama işlemine geçilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi tanıma ayarlarının yapılmasıdır. Aksi takdirde yaptığımız taramalar istediğiniz şekilde yansımamış olabilir. Yazıcı üzerinden tarama ayarları sekmesine girilir. Burada istenilen çözünürlükte ve renk durumu ayarlanır. Bazı durumlarda renkli çıktı almak gerekirken veya renkli tarama gerekirken bazı durumlarda ise siyah beyaz tarama ve çıktı almanız gerekebilir. Bu tür ayarların işleme başlamadan önce yapılması süreci kolaylaştırır.

Bu aşamalardan sonra yazıcınızın tarayıcı olan kısmının açmanız ve o şeffaf cam bölgeye tanıyacağınız belgeyi koymanız gerekmektedir. Unutmayın ki cam bölge tamamen temiz olmalı ve herhangi bir iz bulunmamalıdır. Bunlara toz taneleri dahildir. Aksi takdirde alacağınız çıktı da cam üzerinde yer alan herhangi bir nesne görünecektir. Koyduğunuz nesneyi düzenledikten sonra kapağını kapatmanız ve tarama işlemine yine yazıcı üzerinde bulunan tuşlarla başlamanız gerekmektedir.

3. Taranan Dosyanın Türü

Tarama işlemi yapıldıktan sonra bilgisayar ve yazıcı da standart olarak seçili bir kayıt dosya türü vardır. Bu genelde PDF olarak ifade edilen ve uluslararası kabul gören standart bir dosya şeklidir. PDF ilerde dosyalar nasıl kaydedildi ise o şekilde kalacağından dolayı sıkça tercih edilmektedir. Sizin yapacağınız işlemlerde PDF değil de JPG yani resim gibi farklı dosya türleri gerekiyorsa ona göre seçim yapmanız gerekmektedir. Bu seçim yapma işlemi yine ayarlar kısmında mevcuttur. Yaptığınız ayarlar sonrasında tarama dosyaları bilgisayarınıza belirlediğiniz dosya uzantısı şeklinde oluşturulacaktır.

Tarama İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazıcı üzerinden tarama yaptırılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikli olarak tarama işlemi yapılırken bilgisayardan yazıcıya yazdırma komutu göndermelisiniz. Her ne kadar bu konutlar farklı kaynaklardan gelse de yine de yazıcının hatta verilmesi ve komutları karıştırılması muhtemeldir. Bununla birlikte tarama yapacağınız camın bakımı önemlidir. Parmak izi dahil olmak üzere cam üzerinde yer alan herhangi bir leke sürekli olarak tarama yaptığınız bölgelerde görülecektir. Bundan dolayı camın sürekli temiz kalması ve dikkatli kullanmanız tavsiye edilir.

Tarama yapılacak camın temizliği için belirli losyonlar ve temizleme bezleri vardır. Genelde mikrofiber olarak ifade edilen bu bezler iz bırakmayacak şekilde güzel bir temizlik yapmaktadır. Bununla birlikte eğer temizleme sıvısı kullanacaksanız mutlaka tavsiye edilen bir ürün kullanın. Temizleme işlemi yapılırken de cama çok güç uygulamadan sanki toz alıyormuş gibi süreci tamamlayabilirsiniz. Her teknolojik alette olduğu gibi tarayıcı özelliği olan yazıcınızın da bakımı ve amacına uygun şekilde kullanılması bu ürünlerin kullanma ömrünü uzatacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.