VPN (Sanal Özel Ağ) Nedir? Çevrimiçiyken Gizlilik ve Güvenlik Nasıl Sağlanır?

05-07-2022 20:10
VPN (Sanal Özel Ağ) Nedir? Çevrimiçiyken Gizlilik ve Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Çevrimiçiyken gizlilik ve güvenlik önemli hususlardır, bunları sağlamanın en iyi yolu da VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmaktır. İster uzaktan çalışıyor olun ister webde geziniyor olun, internet etkinliklerinizi gözetlemeye çalışabilecek kötü amaçlı kişilerle veya organizasyonlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca hassas özel verilerinizi de çalmaya çalışabilirler.

Neyse ki gizlilik ve güvenlik sağlamanın kolay ve kullanışlı bir yolu vardır. Bu yol, kişisel verileri güvence altına alarak ve internet etkinliklerini gizli tutarak siber güvenlikte büyük rol oynayan VPN (Sanal Özel Ağ) teknolojisini kullanmaktır.

Bu makalede; bir VPN'in sizin için neler yapabileceğine, bir VPN'in nasıl çalıştığına ve neden bir VPN kullanmanın gerekli olduğuna bakacağız. Bir VPN'in ne yaptığını açıklayarak başlayalım.

 

VPN Nasıl Çalışır?

VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelir ve tanımı bu kelimelerde saklıdır. Yazılım kullanılarak oluşturulduğu için sanaldır. Verileriniz şifrelendiğinden ve cihazınızın IP adresi gizlendiğinden dolayı özeldir. Bu bir ağdır çünkü bilgisayarlar ve cihazlar arasında bağlantı oluşturmak için kullanılır.

VPN'ler, cihazınızla internet arasındaki veriler için bir tünel görevi görür. Bir VPN bağlantısı kullandığınızda, aktardığınız her veri biti önce yerel veya binlerce mil uzakta bulunan bir VPN sunucusuna gider. Bu, kullanıcıların başka bir ülkeden bağlıymış gibi görünmelerine yardımcı olur.

VPN sunucusu gönderdiğiniz verileri şifreler ve bağlı olduğunuz web sitesine veya internet servisine iletir. Servis yanıt verip verileri geri gönderdiğinde; VPN sunucusuna gönderilir, şifrelenir ve cihazınıza iletilir.

Bağlandığınız herhangi bir hizmet veya web sitesi VPN'i bağlı cihaz olarak görür. Orijinal IP adresinizi algılayamazlar ve yalnızca VPN'in IP adresine erişebilirler. Bu, tüm trafiğin şifrelenmesi nedeniyle internet servis sağlayıcınızın çevrimiçi etkinliğinizi izlemesini de engeller. Böylece gizlilik ve güvenlik çerçevesinde işlerinizi halledebilirsiniz.

 

Neden Bir VPN (Sanal Özel Ağ) Kullanmalıyım?

Artık VPN’lerin ne yaptığını bildiğinize göre, insanların bunları kullanmasının en yaygın nedenlerinden bazılarına değinelim.

Uzaktan Çalışma

İnsanlar genellikle uzaktan çalışma için bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanır, çünkü iş kaynaklarına olan bağlantılarının gizlilik ve güvenlik çerçevesinde kalmasını isterler. Uzaktan çalışmak geleneksel olarak risklidir çünkü çalışanların güvenli olmayanlar da dahil olmak üzere mevcut olan herhangi bir internet bağlantısı üzerinden hassas verilere erişmesi gerekir.

Yazılım Geliştirme

Yazılımın oluşturulması zaman ve yaratıcılık gerektirir. Programcıysanız, kodunuzun, bir müşteri için yazdığınız kod, meraklı gözlerden korunmasını sağlamak istersiniz. VPN kullanıyorsanız, veri sızıntılarını önleyebilir ve genel çevrimiçi gizliliğinizi artırabilirsiniz.

Bir VPN, makinenizden gelen tüm verileri şifreleyerek bilgisayar korsanları için işe yaramaz hale getirir.

Bir geliştirici olarak, uygulamanızın başka bir ülkede veya saat diliminde nasıl çalıştığını test etmeniz gereken zamanlar olabilir. Konum için doğru zamanın ve varsayılan dilin kullanıldığını kontrol etmeniz gerekebilir.

Çoğu VPN sağlayıcısının dünya çapında birden fazla ülkede sunucuları vardır. Bu, uygulamanızı o ülkelerdeymiş gibi test edebilmenizi sağlar.

Ortak Wi-Fi

VPNler ayrıca kişisel internet kullanımınız için göz önünde bulundurmanız gereken bir şeydir. Bu, özellikle halka açık bir Wi-Fi bağlantısıyla internete erişiyorsanız geçerlidir. Herkese açık Wi-Fi noktaları, ortadaki adam saldırısı (MITM) ayarlamak için ücretsiz Wi-Fi bağlantısını kullanan bilgisayar korsanları için ortak mekanlardır.

Bilgisayar korsanları, gerçek Wi-Fi bağlantısı gibi görünmek üzere maskelenmiş bir cihaz kullanarak kendisine bağlanan herkesin verilerini toplayabilir. VPN kullanmak bağlantınızı korur, böylece ortadaki adam saldırısında bile bağlantınız ve verileriniz gizli kalır.

Gizlilik ve Güvenlik Çerçevesinde Veri Aktarımı

Herkese açık Wi-Fi ağlarından uzak dursanız ve yalnızca evinizdeki internet bağlantınızı kullansanız bile, verileriniz ve tarama etkinlikleriniz gizli kalmayabilir.

Yasal bir şekilde internet servis sağlayıcıları kullanıcılarının verilerini topluyor, kaydediyor ve en yüksek teklifi verenlere satıyor. Bir VPN bu verileri gizli tutacak ve servis sağlayıcınızın bu etkinlikleri izlemesini engelleyecektir.

 

VPN (Sanal Özel Ağ) Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

VPN kullanmak bağlantınızı ve verilerinizi güvende tutacak olsa bile bir VPN kullanmanın bazı potansiyel dezavantajları vardır.

·        Engellenen hizmetler: Bazı hizmetler, bunları kullanmak için geçerli bir IP adresinizin olmasını gerektirebilir. Birçok VPN (Sanal Özel Ağ), IP'nizi maskeler ve bu hizmetlerle ilgili sorunlara neden olur. Misal olarak, konum tabanlı bir hizmet kullanıyorsanız ve VPN başka bir eyalette veya ülkede bulunuyorsa sorun yaşarsınız.

·        Kesinti süresi: Diğer tüm yazılım türleri gibi VPN yazılımlarının da bakıma ihtiyacı vardır. Kesinti süreleri, VPN hizmetinin kesintiye uğramasına neden olabilir.

·        Bırakılan VPN bağlantıları: Bir VPN tüneline bağlantı, diğer bağlantılarda olduğu gibi kesilebilir ve bunun ne zaman gerçekleştiğini fark etmeyebilirsiniz. Bunun neticesinde sağladığı gizlilik ve güvenlik olmadan internette gezinebilirsiniz. Bunu önlemek için VPN tüneli düşerse otomatik bağlantı sonlandırma ayarı yapabilirsiniz.

·       Bağlantı hızı: VPN sunucusu sizden uzaktaysa veya sorun yaşıyorsa, bağlantı hızınızı yavaşlayacaktır.

 

Popüler VPN Sağlayıcıları Hangileridir?

Birçok şirket kişisel veya ticari kullanım için VPN (Sanal Özel Ağ) sağlar. Uzaktan çalışıyorsanız ve iş kaynaklarına bağlanıyorsanız, şirketiniz bu bağlantıyı güvence altına almanız için size VPN yazılımı sağlayacaktır.

Bu seçeneğiniz yoksa, çevrimiçi olarak birçok ticari VPN sağlayıcısı bulabilirsiniz. Her VPN sağlayıcısının farklı özellikleri ve fiyatları olacaktır. İşte bazı popüler olanlar:

1.      ExpressVPN

2.      NordVPN

3.      Surfshark

4.      Cyberghost

 

Çözüm

VPN sunucularını yalnızca film indirmeye çalışan işletmeler veya kişiler kullanmaz. VPN, gizlilik ve güvenlik konusunda endişe duyan herkes için önemlidir. Geliştiriciler bile çalışmalarının fikri mülkiyet haklarını korumak için VPN kullanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.