VoIP Teknolojisi Nedir?

09-09-2022 13:59
VoIP Teknolojisi Nedir?


VoIP teknolojisi nedir
 sorusu iletişim teknolojileri alanında çalışanların sıkça duyduğu ve merak ettiği bir sorudur. VoIP internet üzerinden arama yapmanızı ve almanızı sağlayan teknolojidir.  VoIP ( İnternet Protokolü üzerinden ses ), ses ve multimedya içeriğinin bir internet bağlantısı üzerinden iletilmesidir. VoIP, kullanıcıların bir bilgisayardan, akıllı telefondan, diğer mobil cihazlardan, özel VoIP telefonlarından ve WebRTC özellikli tarayıcılardan sesli arama yapmasına olanak tanır.

VoIP, genellikle yaygın telefon hizmetlerinde bulunamayan diğer özellikleri içerdiğinden hem tüketiciler hem de işletmeler için yararlı bir teknolojidir. Bu özellikler, arama kaydı, özel arayan kimliği veya e-postaya sesli posta içerebilir. Ayrıca, iletişimleri birleştirmenin bir yolu olarak kuruluşlara da yardımcı olur. İşlem normal bir telefona benzer şekilde çalışır, ancak VoIP bir telefon şirketinin kabloları yerine internet bağlantısını kullanır.


VoIP Nasıl Çalışır

VoIP, iletişim teknolojilerini tek bir birleşik sistemde birleştirir. Yani VoIP, bir dizi ses, video veya metin tabanlı iletişim yöntemine izin verebilir. Bu, özellikle işletmeler için yararlı olabilir, bu nedenle ekiplerin birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmak için birden fazla farklı uygulamayla çalışması gerekmez.

VoIP, kullanıcıların bilgisayarlar, akıllı telefonlar veya diğer mobil cihazlar gibi cihazları kullanarak arama yapmasına ve web konferansları yapmasına izin vererek bu ağı oluşturur. Ayrıca sesli aramalar, sesli mesaj, video görüşmeler, ve e-posta gibi ürünleri içerir.

VoIP hizmetleri, bir kullanıcının sesini ses sinyallerinden dijital verilere dönüştürür ve bu veriler daha sonra Ethernet veya Wi-Fi üzerinden başka bir kullanıcıya veya kullanıcı grubuna gönderilir. Bunu başarmak için VoIP codecleri (kısaca uyumlu çalışma sistemi) kullanacaktır.

Codec'ler, büyük miktarda VoIP verisini sıkıştıran ve açan donanım veya yazılım tabanlı bir işlemdir. Ekipman satıcıları da kendi tescilli kodeklerini kullanacak. Diğer kullanıcılara veri gönderme işlemi, sesin veri paketlerine yerleştirilmesini, paketleri bir IP ağı üzerinden iletmesini ve paketlerin bağlantının diğer ucunda tekrar sese dönüştürülmesini içerir.

VoIP Protokolleri ve Standartları

Tipik bir VoIP sisteminin ek bileşenleri şunları içerir: kullanıcı telefon numaralarını, cihazları, özellikleri ve istemcileri yönetmek için bir IP PBX; ağları bağlamak ve bir ağ kesintisi durumunda yük devretme veya yerel hayatta kalma sağlamak için ağ geçitleri; ve güvenlik, çağrı ilkesi yönetimi ve ağ bağlantıları sağlamak için oturum sınırı denetleyicileri.

VoIP uç noktaları genellikle ya Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) standart codeclerini ya da özel olarak geliştirilmiş codecleri kullanır. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • 711, sıkıştırılmamış paketlerin iletilmesi için standarttır.
  • 729, sıkıştırılmış paketler için standarttır. İletim Kontrol Protokolü ( TCP ), bir mesajı daha küçük paketlere bölmek için kullanılır. Bu arada IP, paketlerin gönderilmesi ve teslimi ile ilgilenir.
  • ITU T.38 protokolü, gerçek zamanlı olarak bir VoIP veya IP ağı üzerinden faks gönderecektir. VoIP, genellikle bunu sesli olmayan iletişimleri desteklemek için kullanır.
  • Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü ( RTP ), ses IP'ye yerleştirildiğinde kullanılır.
  • Güvenli Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü ( SRTP ), RTP'nin şifreli bir çeşidi olarak işlev görür.
  • Oturum Başlatma Protokolü ( SIP ), sinyalizasyon için sıkı bir standarttır ve çoğunlukla çağrıları oluşturmak, sürdürmek ve sonlandırmak için sinyal vermek için kullanılır.
  • 248 protokolü , multimedya uygulamaları oluşturmak için merkezi bir mimariyi tanımlayan bir Ağ Geçidi Kontrol Protokolünü tanımlar.
  • 323, aramaları kontrol etmek ve yönetmek için kullanılan bir sinyal protokolüdür.
  • Genişletilebilir Mesajlaşma ve Durum Protokolü (XMPP), kişi listesi bakımı, anında mesajlaşma ve durum bilgileri için bir protokoldür.
  • Skinny, Cisco'ya özel başka bir sinyal protokolüdür.
  • Oturum Açıklama Protokolü ( SDP ), multimedya iletişimlerinin yanı sıra WebSocket aktarımları için oturumların başlatılması ve duyurulması için kullanılır.

 

VoIP'nin Avantajları ve Dezavantajları

VoIP'nin Avantajları;

1.Daha az maliyet. Fiyat, normal telefon faturalarından daha düşüktür.

2.Daha kaliteli ses. Sıkıştırılmamış verilerle ses daha az boğuk veya bulanıktır.

3.Uzak çalışanlar için erişim. Toplantılara çağrı yapmak veya diğer ekip arkadaşlarıyla iletişim kurmak için çeşitli seçenekleri olduğu için uzaktan çalışan çalışanlar için idealdir.

4.Eklenen özellikler. Bu özellikler arasında arama kaydı, kuyruklar, özel arayan kimliği veya e-postaya sesli posta bulunur.

5.Düşük uluslararası oranlar. Bir sabit hat uluslararası bir arama yaptığında, aramanın yurtdışına aktarılması için kablolu devreyi kiralar. VoIP kablolu bir hat gerektirmez ve arama yapmak için interneti kullanır, bu da normal trafik gibi işlem gördüğü ve daha ucuz olduğu anlamına gelir.

Dezavantajları;

1.Bu hizmetlerin tümü doğrudan acil durum hizmetlerine bağlanmayabilir.

2.VoIP, yüksek hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyar.

3.Elektrik kesintileri sırasında servisler çalışmayacaktır.

4.VoIP hizmetine bağlı olarak rehber yardımı eksikliği olabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.