Vantilatör Nedir, Tarihçesi ve Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Her yaz bu sıcak havalardan kurtulmak için kullandığımız ve serinliğinin keyfini çıkardığımız Vantilatörün Tarihçesi nasıldır? Kim icat etmiştir? Ne zaman icat edilmiştir?
Vantilatörü Kim İcat Etmiştir?
Schuyler Skaats Wheeler isimli Amerikan elektrik mühendisi tarafından vantilatör icat edilmiştir. Kendisi Thomas Alva Edison’un mühendislik ekibinde de bulunmuştur. Dolayısıyla ampulün icadında da büyük rol oynamıştır. Aynı zamanda Schuyler Skaats Wheeler elektrikli oy kullanma aleti adlı icadını da ortaya atmıştır. Schuyler Skaats Wheeler birçok buluşa imza atmış birisidir.
Vantilatör Ne Zaman İcat Edilmiştir?
Ticari amaçlara yönelik olarak yapılan ilk elektrikli vanilatör 1882 yılında Schuyler Skaats Wheeler tarafından Amerika’nın New York şehrinde üretilmiştir. Ancak bu vantilatör sadece tek tarafa hava verebilmekteyken 1908 yılında geliştirilen ve havayı birden fazla tarafa yönlendirebilen daha gelişmiş vantilatörler olmuştur. Günümüzde de 1908 yılında geliştirilen ve havayı birden fazla yöne yönlendirebilen vantilatörleri kullanmaktayız.
Vantilatörün Prototipleri ve Parçaları
Motor, gövde ve pervaneden oluşan vantilatörün ilk vantilatör prototipine baktığımızda ilk prototipte dahi günümüz vantilatöründen farklı pek de bir parça olmadığı görülmekte. İlk prototipinde bile insanlara zarar vermemek adına pervaneyi etrafından saran metal kafes dikkat çekiyor.
Vantilatörün Kullanım Alanları
Vantilatörün kullanım alanları aslında düşündüğümüzden daha geniş olmakla beraber genel hayatımızda gördüğümüz vantilatör prensibiyle çalışan çok fazla alet bulunmaktadır.
a-)Aspiratör
Kötü havayı yok etmek amacıyla içinde filtre bulunduran ve genellikle mutfakta bulunan, günümüzde kullanımının çok yaygın olduğu aynı zamanda vantilatör prensibiyle çalışan bir eşyadır.
b-)Masaüstü Fanı
Bildiğimiz klasik vantilatörün daha portatif, küçük hali olan masaüstü fanı yanınızda taşıyabilmek gibi bir fonksiyona sahip oluyor masaüstü fanları. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan vantilatör prensibiyle çalışan alet muhtemelen masaüstü fanıdır.
c-)Bilgisayar Fanı
Bilgisayar kullanırken bilgisayarın içindeki donanımlar çalışırken ısınmaya başlıyor ve bu ısınmaların düzeltilmemesi ve çok uzun süre yaşanması bilgisayara ve donanımlarına kalıcı bir hasar yaratabilmektedir. Bilgisayar fanları bilgisayarlarda ısınan donanım parçalarını soğutmak amacıyla bilgisayar kasasının içine yerleştirilen ve kasadaki donanımların daha uzun süre kullanım ömrü sağlamasına da yardımcı olan bilgisayar fanları modern olan neredeyse bütün bilgisayarlarda bulunmaktadır.
d-)Tavan Vantilatörü
Estetik olarak şık duran yatay doğrultuda değil dikey doğrultuda hava üfleyen vantilatör çeşididir. Bildiğimiz vantilatörün tavanda bulunan türü olduğundan çalışma prensibi de vantilatörün birebir aynısıdır
d-)Körük
İçine hava alıp sonrasında o havayı üflemek suretiyle çalışan körük çok eski zamanlardan beri kullanılan zayıflamakta olan ateşi harlamak amacıyla kullanılmış bir alettir. Çalışma prensibi, çalışmasının amacı vantilatör ile benzer özellikler taşımaktadır.
Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Vantilatörün tarihçesini, prototiplerini ve türlerini inceledik. Şimdi sıra vantilatör alımında nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım. Bunlardan ilki için bir başlık açmaya gerek yok çünkü bu donanımsal bir olay değil. Her zamanki gibi F/P(Fiyat/Performans) Fiyat ve performans açısından gerekli oranı yakalayabilmeli gereksiz veya güçsüz performansa sahip bir vantilatöre çok ciddi paralar saymaya gerek yok. Buna aldığınız ürün ne olursa olsun dikkat etmelisiniz.
1-Kademe Ayarı
Sıcaklık değişebilen bir etken dolayısıyla her gün farklı miktarlarda soğuk havaya ihtiyacımız olabilir. Dolayısıyla soğuk hava miktarını daha doğrusu vantilatörün hızını ayarlayabileceğimiz bir ayar arayüzüne sahip olmak iyi bir avantajdır.
2-Dönebilme Özelliği
Modern vantilatörlerin çoğunda bulunan dönebilme yeteneği her ne kadar öyle gözükmese de gerçekten önemli bir özellik sadece üzerimize üflenen soğuk hava bizi hem rahatsız hem de rahatsız edebilmektedir. Bu sebepten dolayı dönebilme özelliğine sahip vantilatör seçmekte fayda var.
3-Ağırlık
Portatif olması ve evin başka yerlerine taşınabilmesinin mühim bir olay olması sebebiyle ağırlığının çok fazla olmaması da önemli bir detaydır.
4-Enerji Tüketimi
Tüketilen enerjinin doğru ayarda bulunması çok önemli bir durumdur. Çok az enerji tüketimi yeterli gücü ve verimi almayı engelleyebilirken, çok fazla enerji tüketimi de faturalarınızda şişmeye sebep olabilir.
5-Pervane Tipi
Plastik ve metal tip pervaneleri bulunan vantilatörler bulunmaktadır. Metal tipin ömrü daha uzun olmakla beraber pahalı iken plastik tipin ömrü daha kısa ancak daha ucuzdur, buradaki kararı maddi durumunuza göre siz belirlemelisiniz. Ancak plastik tipi de doğru kullanırsanız uzun bir ömre sahip olabilir.
Vantilatörü Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aşırı uzun süre vantilatör kullanmak vantilatörün size kuru hava yönlendirmesinden dolayı bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Keza kuru hava aynı zamanda burun akması, tıkanması ya da baş ağrısı gibi birçok sağlıksal probleme de neden olabilir.
Uzun lafın kısası vantilatör alırken dikkat etmeniz gereken onca şey varken eviniz ya da ofisiniz için size lazım olabilecek en iyi vantilatörü ya da en iyi masaüstü vantilatörü seçmek çok da kolay olmayabilir. Ama bu blog yazısı size yol gösterici olmak açısından tasarlanmış olmakla beraber bizim size olan vantilatör önerilerimiz de burada bulunmaktadır. Hepinize bu yaz sıcağından uzak vantilatörünüze yakın günler diliyoruz.