USB Flash Bellek Neden Arızalanır?

25-05-2023 01:21
USB Flash Bellek Neden Arızalanır?
USB flash bellek modelleri neden kolayca bozuluyor hiç düşündünüz mü? Uzun yıllardır hayatımızda olan taşınabilir bellekler (SanDisk) sayesinde hayatımız epey kolaylaştı. Farklı depolama kapasitesine sahip çeşitleriyle herkese hitap eder.

Dışardan bakıldığında birçok değerli belgeyi bu küçük aletin içerisinde taşımak oldukça riskli gibi gözükür. Ancak popülerliğini henüz kaybetmiş değildir. Günümüzde taşınabilir bellek kullanan insan sayısı azımsanmayacak düzeyde fazladır.

En iyi flash bellek markası kullansanız bile “USB flash bellek çalışmıyor” sorunu oldukça klasikleşmiştir. Eski model bellekler halen kullanılabilir olsalar da arıza çıkarmaları an meselesidir. “Flash bellek bozuldu bilgisayar çalışmıyor” tarzında söylemler oldukça fazladır.

Flash bellek arızaları kullanıcı kaynaklı, korsan virüs veya USB giriş arızaları nedeniyle gerçekleşebilir. Peki, bu sorun neden ortaya çıkıyor? USB bellekleri kurtarmanın yollar var mı? İnsanların en sık karşılaştığı USB flash bellek arızalarını açıklıyoruz.

USB Flash Bellek Zamanla Bozulur mu?

Elektronik cihazlar marka, model ve çeşidine göre hassas olabilmektedir. Kullanıcılar, ürünü kullanma talimatına göre kullandıklarında problem yoktur. Peki, USB belleklerin zamanla bozulması mümkün mü? Pek çok kullanıcı bunu zamana bağlamakta ve USB flash belleğin yeniden çalışmayacağını düşünmektedir.

Eski bir model USB flash bellek kullanıyorsanız, bu sorunu zamana bağlamanız yanlış değildir. Bunun birçok sebebi olabileceğini unutmamanız gerekir. Flash belleğinizden umudu kesmeden önce sorunun kaynağını bulun. Sonrasında çözüm aramaya başlayabilirsiniz. Kullanıcılardan bazıları klasik yöntemleri denediklerini ve başarılı olamadıklarını belirtmektedir.

USB Flash Bellek Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

USB flash bellek arızası birkaç basit yöntemle anlaşılabilmektedir. Bu yöntemler asıl arızasının USB girişinde mi yoksa flash bellekte mi olduğunu anlamaya yardımcı olur. Olmayan bir arızayı gidermeye çalışmanın sonucu hüsran olabileceği için bu yanlışı yapmamanızı öneririz.

  • Flash belleğin arızasını anlamak için bilgisayarınıza takın.
  • Başlat menüsünden “Aygıt Yöneticisi” ekranına girin.
  • Bu sayfadan “Disk Sürücüleri” bölümüne tıklayın.
  • Bu menüde ünlem işareti görüyorsanız flash belleğinizde sorun vardır.

Bu yöntem flash bellek arızası tespit etmenin en klasik yoludur. Bilgisayarınızın flash belleği okumaması da arıza göstergelerinden birisidir. Bu sorunu neden yaşadığınızı düşünüyorsanız USB flash bellek arızaları hakkında konuşalım.

USB Flash Belleğiniz Bu Yüzden Arızalanıyor Olabilir! En Yaygın 5 USB Flash Bellek Arızası

Flash bellekler depolama alanı sunan en önemli aygıtlardan birisidir. Online veri depolama alternatiflerinin doğması, flash bellekleri geri plana attı. Buna rağmen çok sayıda insan önemli verilerini burada tutmaya devam ediyor. Ancak USB flash belleğiniz bozulduğunda verileriniz kaybolma riskiyle karşılaştığı için biraz risk barındırıyor.

USB flash bellek bozulduğunda bilgisayarınız tarafından okunmaz. Verilere ulaşamaz ve hiçbir tepki alamazsınız. Bu aşamada aklınıza birçok soru gelir. En önemlisi ise sorunun neden kaynaklandığıdır. Flash bellek arızaları genellikle aşağıdaki 5 etken sebebiyle ortaya çıkar.

1 – Kötü Kalitede Çoklayıcılar USB Flash Bellek Arızasına Neden Olur

Bu aklınıza gelmemiş olabilir ancak piyasadaki kalitesiz USB çoklayıcılar bu sorunu yaşamanıza neden olur. Kabloların kalitesizliği verileri doğru biçimde aktaramaz. Bu nedenle bilgisayarınız flash belleğinizi görmez. Verileriniz hiçbir şekilde açılmaz. Bazı flash bellek çeşitleri bu çoklayıcılara karşı hassastır.

Çoklayıcınızda hata var ise, bilgisayarınızın USB girişine takmayı deneyin. İşe yaramadığında başka bir bilgisayarda denemeyi düşünün. Bazen çoklayıcılar USB girişlerini bozabilecek kötü bir kaliteye sahip olurlar. Bu durumdan korunmak için bilinen markalardan kaliteli bir USB çoklayıcı almanız iyi olur.

Bu durum kısmen USB flash bellek kalitesiyle alakalı olabilir. Kötü kasaya ve kalitesiz malzemeye ev sahipliği yapan taşınabilir bellekler uzun yıllar dayanamazlar. Düşmeyle bile bozulabilecekleri için önemli verileri saklamak adına risklidir. İyi bir marka tercih ettiğinizde ileride oluşabilecek sorunların önüne geçersiniz.

2 – USB Girişi Arızalıysa Bilgisayarınız Flash Belleği Okumaz

Flash belleğinizi taktınız ve okumadı. Bu durumda USB girişinin bozulduğundan şüphe edebilirsiniz. Girişler bazen toz ve kirle dolar. Flash belleğinizin okunmamasına neden olan bir etkendir. Veya ön panelde meydana gelen kablo sorunları buna neden olabilir.

Taşınabilir USB flash bellek üzerinde bilgisayarla etkileşim sağlayabilmesi için bağlantılar bulunur. Bu bağlantılar genellikle 4 tanedir ve pin adı verilir. Kesintisiz bir veri aktarımı için bu pinlerin zarar görmemesi gerekir. Kullanıcı kaynaklı bir şekilde zarar geldiyse veri aktarımı gerçekleşemez. USB girişindeki arızalar tespit ederek flash belleğiniz yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz.

3 – Sürücü Kaynaklı USB Flash Bellek Arızası Yaygındır

Flash belleğinize meydana gelen arızaların sürücü kaynaklı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu durum USB flash bellek modellerinde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Sürücünün güncel olup olmadığını öğrenmek için birkaç adımı takip edebilirsiniz.

Bunu anlamak için bilgisayarınızın başlat menüsünden aygıt yöneticisi sayfasına gelmeniz gerekir. Disk sürücülerine tıkladığınızda diskler karşınıza çıkar. Burada herhangi bir problem varsa uyarı halinde görünür. Dilerseniz sürücünüzü güncelleyebilirsiniz. Çünkü güncellenmemiş sürücüler genellikle USB flash belleğin okunmamasına yol açar.

4 – Birtakım Virüsler USB Flash Belleğinin Okunmasını Engeller

Kötü amaçlı virüsler her zaman bilgisayarların baş belaları arasında yer almıştır. Neredeyse bilgisayarın her bölümüne etki edebilen bu zararlı virüsler USB flash bellek azalarına dahi sebebiyet verebilmektedir.

Bu durum genellikle girdiğiniz bazı siteler ve indirdiğiniz dosyalar nedeniyle gerçekleşir. Virüsler USB belleğinizin arızalanmasına hem de verilerinin çalınmasına neden olabilir. Aynı zamanda zarar gören flash belleğiniz bilgisayar tarafından okunmaz hale gelir. Veri kaybını önlemek için bilgisayarınızı virüse karşı daima koruma altına almalısınız.

5 – USB Flash Bellek Arızası Genellikle Kullanıcı Kaynaklıdır

Flash belleklerde kullanıcı kaynaklı arızalar sıkça görülmektedir. Kullanıcılar flash bellekleri yanlış bir şekilde takıp çıkardıklarında üzerindeki pinler arızalanır ve bilgisayar tarafından okunamaz hale gelir. Hassas pinler basit bir takıp çıkarma nedeniyle bozulabilirler.

Bu sebeple flash belleği kullanırken dikkatli bir şekilde takip çıkmak görmek gerekiyor. Özellikle ters veya düz takmaya mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Eğer USB girişini zorlarsanız bağlantı sağlayan pinler zarar görecek ve USB flash bellek kullanılamaz hale gelecektir.

USB Flash Bellek Nasıl Düzelir? Bozuk Flash Bellek Onarma Yöntemleri

Flash belleğiniz bozuldu ve artık bir çözüm yolu bulmanız gerekiyor. Bu durumda yapmanız gerekenler oldukça sınırlıdır. Bazı kişiler USB flash bellek onarma programları kullanarak bu sorunu çözebiliyor. Ancak ne yazık ki o kadar kolay olmamaktadır.

Okumayan flash belleğinizi kurtarmak için birkaç yöntem bulunur. Bu yöntemler bazı kişiler tarafından denenmiş ve onaylanmıştır. Ancak flash belleğinizi kurtarmanızın garantisini kesinlikle veremez.

USB Bellek Onarma Programı Var mı?

USB flash bellek onarma programları doğrudan flash belleği tamir etmez. Tek yaptığı şey flash belleği sıfırlamaktır. Bu programları deneyen bazı kişiler olumlu sonuç almıştır. Flaş belleğinizde donanımsal bir hata bulunuyorsa programlardan yardım almak hiçbir işe yaramaz. Günün sonunda bir profesyonelden teknik destek almanız gerekir. Şansınızı denemek istiyorsanız bu programları güvenli kaynaklardan indirerek sıfırlama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Okunmayan Flash Bellek Kurtarma

Bilgisayar tarafından okumayan flash bellekleri kurtarmak için yazılımsal bir hata bulunması gerekir. Fiziksel arızalar genellikle çok daha zor tamir edilmektedir. İlk önce flash bellek onarma adı verilen programlardan bazılarını deneyebilirsiniz. Ardından flash belleğinizi farklı cihazlara takarak çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz. Sonuç alamıyorsanız bir uzmandan teknik destek almak flash belleğinizi kurtarmanın tek yolu olabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.