Termal Yazıcı Nedir?

05-10-2022 20:38
Termal Yazıcı Nedir?
Termal yazıcı nedir sorusu son zamanlarda ekonomik ve pratik bir ürün arayanların aklında yer alan sorulardan bir tanesidir. Termal yazıcılar mürekkep püskürtmeli veya nokta vuruşlu yazıcıların aksine bir görüntü üretmek için ısıtılmış bir yazıcı kafası kullanır. Bu işlem, daha fazla çıktı almaya dayanabilecek yüksek kaliteli baskılara sahip görüntüler oluşturmak için kullanılır. Termal yazıcılar ikiye ayrılır; doğrudan termal ve termal transfer yazıcılar. Her ikisi de işaretlenen yüzeye ısı uygulayan bir termal yazıcı malzemesi kullanır.

 

Termal darbeli yazıcı veya elektrotermal yazıcı, görüntüleri ısıya duyarlı kağıda aktarmak için ısıtılmış iğneler kullanan bir yazıcıdır. Bu işleme yakma işlemi de denebilir. Bu yazıcıların hesap makinelerinde ve faks makinelerinde yaygın olarak kullanıldığını ifade edebiliriz. Bunun sebebi ise ucuz olmalarına ve nispeten hızlı yazdırmalarıdır. Bununla birlikte düşük çözünürlüklü yazdırma işlemi yaparlar. Eğer kullandığınız alanda yüksek çözünürlük aramayıp hem uygunluk hem de pratiklik arıyorsanız termal yazıcılar tam size göre.

Termal Yazıcı Nasıl Çalışır?

Bir termal yazıcı, termal transfer yazıcı veya termal balmumu transfer yazıcı, fotoğraf baskısı için kağıt üzerinde renkli balmumu eritmek için termal balmumu şeridi kullanır. Böylece hızlı bir baskı elde etmek mümkün iken aynı zamanda baskının kalitesi de çok düşmemiş olur. Yalnız unutulmamalıdır ki bu termal yazıcı sadece yazı veya metin işi için kullanılmalıdır. Resim veya pikseli yüksek olan fotoğraflar için uygun değildir.

1.Termal Transfer Baskı

Termal transfer yazıcılar, medyanın türüne bağlı olarak bu ısıyı balmumu veya reçine kaplamalı bir şeride uygulayan ısıtılmış bir yazıcı kafası kullanarak çalışır. Yazıcı kafasından gelen ısı, mumu veya reçineyi eritir ve şeritten medyaya aktarır. Bu nedenle bu işleme termal transfer denir. Mum veya reçine ortam tarafından emilir, böylece görüntü ortamın bir parçası haline gelir. Bu teknik, diğer isteğe bağlı baskı teknolojilerinde bulunmayan yüksek kaliteli bir görüntü ve dayanıklılık sağlar. Termal transfer yazıcılar, kağıt, polyester ve polipropilen malzemeler dahil olmak üzere doğrudan termal modellerden daha geniş bir ortam yelpazesini kabul edebilir.

2.Doğrudan Termal Baskı

Doğrudan termal yazıcı ya da direkt termal yazıcı, şerit, toner veya mürekkep kullanmadan doğrudan basılı malzeme üzerinde görüntüler oluşturarak çalışır. Bunun yerine, bu yöntem, termal yazıcı kafasının altından geçtiğinde kararan, kimyasal olarak işlenmiş, ısıya duyarlı ortam kullanır. Sonuç olarak, bu yazıcılar fiziki etmenlere daha hassastırlar ve etiketler uzun ömürlü değildir. Görüntüler zamanla solabilir ve ortam ısıya, ışığa veya diğer katalizörlere aşırı maruz kalırsa kararır. Ne termal transfer ne de direkt termal yazıcılar mürekkep kullanmaz.

Termal Yazıcı Modelleri

Termal yazıcıların kullanıldığı dört tür termal yazıcı vardır. Bunları maddeler halinde tanıyalım.

Mobil Yazıcılar

Bu taşınabilir araçlar, hareket halindeyken barkod yazdırma ihtiyaçlarınızı karşılamak için tasarlanmıştır. Hafif, dayanıklı ve kablosuz bağlantı özelliğine sahip olmalıdırlar. Çıktı almak istediğiniz dosyayı hızlı bir şekilde yükleyebilir ve çıktı alabilirsiniz. Kullanımın kolay olması ve sıcaklık, nem gibi fiziki durumlara dayanıklı olması önem arz etmektedir. Aynı zamanda düşmelere karşıda dayanıklıdır. Mobil yazıcılar çeşitli etiketler, makbuzlar ve etiketler yazdırmak için perakende, konaklama, sağlık, depo yönetimi, nakliye ve üretim için idealdir.

Masaüstü Yazıcılar

İş yerinizde kullanım alanınız küçükse bu yazıcıyı kullanabilirsiniz. Bakım masrafları ve süresi az olmakta olup dosya yüklenmesi ve çıktı alınması kolaydır. Farklı özelliklere sahip türleri vardır. Masaüstü yazıcılar, çeşitli etiketler, etiketler, bileklikler ve makbuzlar yazdırmak için perakende, sağlık, ağırlama, ulaşım ve hafif üretimde kullanım için işinizi görecek seviyededir.

Endüstriyel Yazıcılar

Daha zorlu ortamlar ve daha yüksek hacimli baskı için endüstriyel yazıcıları ifade eder. Boyut olarak daha büyük olup sahada kullanılmaya uygundurlar. Özellikle inşaat gibi alanlarda yüksek dayanıklılık ve iyi performans vermeleri ile ün yapmışlardır. Rekabet gücünüzü artırırken güncel teknolojilerden olan Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarından yararlanmanıza yardımcı olabilirler. Endüstriyel yazıcılar, etiket ve etiket üretmek için imalat, nakliye ve lojistik, devlet, perakende ve sağlık hizmetlerindeki uygulamalarda kullanım için en uygun olanlardır.

Baskı Motorları

Baskı motorları, paketleme hattı gibi bir ürünlere yazı basma gibi sistemlere entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunlara tipik olarak, yazdırmayı etkinleştirmek için bir ürün sensörü ve etiketi işaretlenen öğeye yapıştırmak için bir aplikatör (tampa) eşlik eder. Baskı motorlarının kesintisiz performans gösterebilen dayanıklı işgücü olması gerekir. Bir sisteme entegre olduklarından, hızlı bakım için kolay erişime ihtiyacınız vardır. Ayrıca, üretim hatlarını hareket halinde tutmak için çıkarılabilen ve değiştirilebilir bileşenlere sahip olman avantajdır.

Son olarak bu yazımızda termal yazıcı ne işe yarar?, termal barkod yazıcı nasıl çalışır?, termal transfer yazıcı nedir?, termal transfer baskı Nedir gibi sorulara cevaplar verdik. Bununla birlikte termal yazıcı fiyatları 300 ₺’den başlayarak yükselen fiyatlara kadar değişmektedir. Ayrıca termal yazıcıların kullanıldığı alanlara ise; çapraz yerleştirme ve stoklama, sevkiyat ve teslim alma, izlenebilirlik, sağlık hizmeti, kalite güvencesi, doğru numune etiketleme, kimlik ve erişim kontrolü, perakende ve konaklama, ürün fiyatlandırma, mobil satış noktası, hediye kartları, üyelik kartları, kimlik rozetleri, hasta tanımlama, laboratuvar/eczane yönetimi ve acil durum yönetimi gibi örnekler verilebilir. Görüldüğü üzere artık çok yaygın bir kullanıma haiz olan termal yazıcılar bahsedilen alanlarda sizlerin işini fazlasıyla görecektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.