SSD Hardisk Nedir? Ne İşe Yarar?

14-10-2022 02:24
SSD Hardisk Nedir? Ne İşe Yarar?

SSD hardisk nedir? ne işe yarar? sorusu güncel olarak teknoloji kullananların sürekli karşısındadır. Bilgisayarı yavaşlayan, bilgilerini okuyamayan, verileri sürekli silinen, işletim sistemi sorunu yaşayanlar için cevaplaması elzem sorular arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bilgisayarlar için üretilen ve sürekli olarak adından söz edilen SSD harddisk beraberinde Ssd ne işe yarar, HDD mi yoksa SSD mi?, Ssd Nedir, SSD ve harddisk farkı gibi soruları getirmiştir. Belirli miktar para ayırıp bilgisayarlarını kullanışlı hale getirmek isteyenler içinse sorular gayet normaldir.

 

SSD (Solid – State Drive) depolama mantığı açısından hard disklerle aynı olan ve harddisk olarak adlandırılmasına rağmen içinde disk olmayan bir üründür. Bilgisayarınızı daha kararlı, hızlı ve erişim kolaylığı sebebi ile kullanıcı dostu olmasını sağlar. SSD 120 GB, 240 GB gibi katları ile artarak depolama imkanı sunmaktadır. Normal HDD lere göre çalışma mantığı farklı olduğundan dolayı daha hızlı okuma ve yazma hızları vardır. Bu sayede son zamanlarda SSD ürünlerinin sıkça tercih edilmesine sebep olmuştur.

HDD ile SSD Arasında Ne Fark Var?

SDD almak isteyen kullanıcılar bilgisayarı yeni ürün takmak, eski diski çıkarmak ve yeni diske format atmak gibi işlemlerden kaçındıklarından dolayı HDD mi SSD mi sorusunu sıkça sormaktadır var. Aslında bilgisayarlarda bahsedildiği gibi hard disk değiştirmek kolay bir süreç değildir. Bireyler saklamış oldukları bilgileri kullanım esnasında rahatça erişim halinde bulmaları hoşlarına gider. Harddisk değiştikten sonra eski bilgilerin kopyalanması, yeni uygulamaların ve programların kurulması, düzenin tekrar eski haline gelmesi gibi çekinceler den dolayı bu süreç uzamaktadır.

Harddisk (HDD) ve SSD incelendiğinde hem çalışma mantıkları olarak hem de hızları açısından aralarında çok farklar vardır. Hard diskler içinde yer alan 3 katlı disk sayesinde çalışmaktadır. Bu disklerin arasında yer alan okuma ve yazma kafaları sayesinde verileri yazıp-saklayıp kullanıcının istediği zamanlarda sunmak üzere tasarlanmıştır. Bu durum da bilgisayara gelen herhangi bir darbe veya temas hard diskin zarar görmesine sebep olmakta olup bilgi erişimine sıkıntı yapmaktadır. Bu aşamada bad sektörlerin oluşması uzun süreli kullanımlarda artık bilgisayarın randıman vermemesine neden olmaktadır.

HDD ve SSD Çalışma Mantığı

HDD’ler rpm diye ifade edilen dönme hızlarına sahiptir. Bu hızlara göre verilerin yapılandırılması ve çözülmesi sağlanır. Bunun yanında SSD ler ise taşınır (flash) bellekler gibi belirli bir chipset yardımı ile veri depolamada ve kullanıcıya sunmaktadır. Bundan dolayıdır ki okuma ve yazma hızları normal HDD’lere göre kat ve kat fazladır.

SDD’ler ise bu aşamada üzerlerinden alan depolama birimleri aracılığıyla veri depolayın sakladıkları için avantaj sağlamaktadırlar. Bir nevi taşınır bellek şeklinde iş görelim SDD ler yıllardır kullananların yorumları da dahil olmak üzere çoğu kişi tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Dayanıklılık ve kullanışlılık arası açısından kolay olan SDD’ler artık günümüzde HDD’lerin yerini almaya başlamışlardır.

SSD Disk Bilgisayarı Hızlandırır Mı?

Kullanmış olduğunuz bilgisayar ister masaüstü olsun ister dizüstü (laptop) olsun eğer yavaşlamaya başladıysa sabit diskte bir sorun olduğuna emin olabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda kronik bir sorun yoksa yavaşlamaların temel nedeni bilgilerin okunmasında ve yazılmasında karşılaşılan zorluklardır. Bundan dolayı harddiskiniz üzerinde yapacağınız format gibi her işlemde bilgisayarınızın hızı değişecektir. Yalnız kalıcı bir çözüm istiyorsanız sabit diskinizi değiştirmelisiniz.

SSD lerin normal harddisklere göre daha hafif olması, kurulumunun kolay olması ve işlem hızlarının yüksek olması tercih edilmelerinin en büyük sebeplerindendir. Uzun süreli olacak şekilde performanslarını korumaları ise kullanıcılar açısından önemlidir. Aynı zamanda sistem içinde dönen bir nesnenin olmaması enerjiden de tasarruf etmemize yardımcı olmaktadır. Normal harddisklere göre onlarca kat okuma ve yazma hızına ulaşan SSD’ler sayesinde bilgisayarınızın yeniden doğduğuna şahit olacaksınız.

Kaç GB SSD Almalı?

Yeni bir teknolojik cihaz alacaklar genelde en iyisini alma eğilimindedirler. Bunun sebebi aldıkları ürünü uzun süre kullanma ve az masrafla karşılaşma isteklerdir. Yalnız bu durumla birlikte önemli olan asıl konu kullanım alanınıza ve amacınıza göre bir seçim yapmaktır. Aksi taktirde aldığınız ürünün çoğu kısmını kullanmayarak boşa harcamış olabilirsiniz ya da az bir verimle işlerinizi yerine getiremeyebilirsiniz.

SDD alırken genelde büyüklük önemlidir. Doğal olarak büyüklüğe göre SSD Fiyatları değişmektedir. Yapacağınız iş eğer ofis ile ilgili ise 240 GB büyüklükte bir SSD işinizi rahatlıkla görecektir. Bununla birlikte eğer tasarım ve animasyon gibi işlerle uğraşıyorsanız 1 TB lık bir SSD almanız ve yüksek hızlarda iyi verim almanız faydanıza olacaktır. Aynı zamanda bütçenizi de hesaplamanız ve ona göre hareket etmenizde önemlidir. Aksi taktirde kısa vadede yaşayacağınız sıkıntılar sizin için hoş bir durum olmayabilir. SDD fiyatı alırken farklı firmaları ziyaret etmeyi de unutmayın.

Son olarak özellikle yavaşlayan bilgisayarların eski bilgisayarlar olduğu düşünülürse alacağınız SSD’ler bu bilgisayarlara uyumlu olmayabilir. Bunun için belirli çeviriciler (conventer) yardımı ile SSD kullanmanız gerekebilir. Bunun için arama motorları yardımı ile durumunuzu sorgulamanız ve size uygun olan ürün veya ürünleri almanız tavsiye olunur. Aksi taktirde aldığınız ürünler için daha fazla işlem yapmanız gerekebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.