Sosyal Medya Bağımlılığı Nasıl Geçer? Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak
Çağımızın hastalığı olarak da lanse edilen sosyal medya bağımlılığı günlük yaşantımızda önümüze o kadar fazla engel koyuyor ki. Yapacaklarınızın aksamasına neden olmasının yanı sıra yeni yapacaklarınızı da ertelemenize ve başarıya olan yoldaki ulaşımınızı geciktirmeye başlıyor.
Peki, Sosyal medya bağımlılığı nasıl geçer? Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak. Her ne kadar tek bir kelime ile tek bir hamle ile bitebilecek gibi gözüküyor olsa da durum böyle değil. Gerçekten kurtulmak isteyen kullanıcıların oldukça fazla çaba harcaması gerekiyor.
Sadece uygulamaları telefonlardan silerek kurtulmak mümkün değil, yerlerini yenileri ile doldurmalı ve akıllardan silmeliyiz. Sosyal medya bağımlılığı önüne geçilmediği sürece başarı hayali kuranların kurdukları hayale ulaşmasını sürekli engelleyecektir.
İşte maddeler halinde sosyal medya bağımlılığından kurtulmak, sosyal medya bağımlılığını geçirmek.
Uygulamaları Telefonlarınızdan Kaldırın
İlk adım olarak uygulamalardan uzaklaşmayı tercih etmelisiniz. Söz konusu uygulamalar telefonlarınızda kurulu olduğu sürece onlara ulaşmanız daha basit olacaktır. Bu nedenle yüklemelerini kaldırarak onlara ulaşma oranınızı düşürün.
İşiniz nedeni ile kullanıyor ancak boş zamanlarınızda gezmek istemiyorsanız uygulamaları oldukça geri sayfalara koyabilirsiniz. Uygulamalar ne kadar kolay bir erişime sahip olursa içerisine girip zaman geçirme şansınız da o kadar yüksek olacaktır. Uygulamaların geri planda bulunması sürekli olarak gözünüze çarpmasını engelleyecek ve girip kullanma ihtimalinizi düşürecektir.
Günlük Periyotlar Oluşturun
Bağımlılık düzeyinde sahip olduğunuz şeylerden anında kurtulmanız imkansıza yakındır. Daha etkili bir şekilde kurtulmak istiyorsanız izlemeniz gereken yol onları periyotlar halinde hayatınızdan çıkartmak olacaktır. Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak da bu şekilde olmalıdır.
Bunu yapabilmek için izlemeniz gereken yollar ikiye ayrılmakta. Ya sadece belirli günler sosyal kullanmalısınız ya da günlük kullanımınıza limit tanımlamalısınız. İlk birkaç ay bu şekilde kendinizi limitlendirerek hareket sağlarsanız daha sonrasında kendinize tanıdığınız sürelerin kısaltmasını sağlayabilirsiniz.
Yavaş yavaş, azalarak kurtulmak birden bırakmaktan daha etkili ve sürekliliği olan bir yöntemdir. Yapılan araştırmalar da bağımlılıklardan kurtulma konusunda bu yöntemin etkili olduğunu sunmuşlardır.
Arkadaşlarınız İle Fiziksel Olarak Buluşmayı Tercih Edin
Kulağa başlarda garip gelebilir ancak sosyal medyanın asıl kullanım amacı diğer insanların ne yaptığını takip etmek ile neredeyse eş değer. Genelde kullanıcılar hayattan geri kaldıkların diğer insanlara yetişebilmek için sosyal medyadan gündemi takip etmeleri gerektiğini düşünmekte.
Arkadaşlarınızdan uzak kalmamak, onlar ile zaman geçirmek, yaptıklarından haberdar olmak için sosyal medya kullanıyorsanız sosyal medyayı bırakıp arkadaşlarınız ile fiziksel olarak zaman geçirmeniz gerekmekte.
Onlar ile belirli sürelerde buluşup anı yaşamaya çalıştığınız andan itibaren sosyal medyanın varlığından bile bir haber olacaksınızdır. Sosyal medya bağımlılığı oluşmasındaki en temel etken hayatı kaçıracağım korkusudur.
Sosyal Medya Yerine Hayallerinize Giden Yollarda Çalışın
Hayal kurmak herkesin yapabileceği en basit eylemdir. İş, kurulan bu hayalleri hayata geçirmeye gelince çoğu insan henüz yola çıkmadan başarısızlığa uğruyor.
Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlar sizi hayallerinize ulaşmanız sanki imkansızmış gibi hissettirebilir. Etrafta, tek hamle ile hayallerine ulaştığını iddia eden kişiler olduktan sonra bunları gören kişiler hedeflerinde ilerlemek yerine sosyal medyada takılarak yapay dopamin salgılamaya devam edecektir.
Sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan sildikten sonra ekran başında aşağı kaydırmaktan kalan zamanınız hayalleriniz için atacağınız adımlar için yeterli olacaktır.
Sosyal medyanın yerini hayallerinize giden yollar ile doldurduğunuzda hem sosyal medya bağımlılığından kurtulmak kolaylaşacak hem de başarınıza giden yolda büyük adımlar atmış olacaksınız.
Yatağınıza Teknolojik Ürünler İle Gitmeyin
Sosyal medya bağımlılığı özellikle uykuya dalınacak olan o kısa zamanda kendini daha etkili şekilde göstermeye başlar. Yatağa gittiğiniz andan itibaren yanınızda olan teknolojik ürünler aklınızın tamamen onlarda kalmasına neden olur.
Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin uygulamalara zaman kısıtlaması koymasının yanına bazı alanlarda teknolojik ürünlerin kullanılmasına karşın da engeller koymalıdır. Yatak, Tuvalet, Banyo gibi alanlarda ara vererek bile sosyal medya uygulamalarından uzak kalabilir bağımlılığınız ile mücadele etmeye başlayabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra, mavi ışık uykuya dalmanızı engeller, sabahları yorgun kalkmanıza neden olur ve işlerinizden aksamanıza neden olur.