Sosyal Kaygısı Olan Bireylerin Özellikleri Nelerdir?

Sosyal Kaygısı Olan Bireylerin Özellikleri Nelerdir?

Sosyal Kaygısı Olan Bireylerin Özellikleri Nelerdir?

Sosyal kaygı bireyin insanların olduğu topluluklarda kendisini tam olarak ortaya koyamaması ve rahatsızlık hissetmesi ile belirlenen bir sorundur. İnsanların işlevsellik alanlarını ciddi ölçüde etkileyen sosyal kaygı, utangaçlık düzeyinden yoğun çökkünlük düzeylerine kadar ilerleyebilir.


Hangi Ortamlar Sosyal Kaygıyı Ortaya Çıkarır?

İnsanların bulunduğu pek çok ortam sosyal kaygısı olan insanlar için sorunlu olabilir. Buna rağmen bazı ortamlar sosyal kaygı için daha çok rahatsız edicidir. Kendi arkadaş ortamında kişi herhangi bir rahatsızlık duymayabilir. Buna karşın tanımadığı insanlarla yemek yeme, başkalarına sunum yapma ve ortak alanları kullanma gibi durumlarda yoğun kaygı yaşayabilirler. Sosyal kaygıyı hissetme durumu sorunun yoğunluğuna ve bireysel farklılıklara göre değişkenlik gösterebilir.


İnsanlarda Sosyal Kaygının Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Sosyal kaygı bireyin çocukluk yaşantıları ile birlikte gelişmeye başlar. Ebeveynleri ve çevresi tarafından sürekli eleştirilen ya da yaptığı davranışları nedeniyle utandırılan pek çok çocuk yetişkinlik yaşamında sosyal kaygı geliştirir. Sosyal kaygı taşıyan insanların zihninde başkaları ve kendisiyle ilgili olumsuz inançları vardır. Kendilerini yetersiz ve değersiz olarak görürken başkalarının gözünde kendi kimliğini ciddi ölçüde önemserler. Herhangi bir performans göstereceğinde ya da topluluk alanında başkaları tarafından sürekli gözlemlendiğini düşünür.

Kendini değersiz ve yetersiz hissetme durumu çocukluk döneminde güven ve girişim duygularının yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanabilir. Çocuklar çevresiyle ilgili meraklarını sorular sorarak ve girişimlerde bulunarak gösterir. Bu girişimleri engellenen ya da eleştirilen çocuklar, ailelerinin davranışlarıyla ilgili düşüncelerine göre hareket etmeye başlar. Bir süre sonra çevre eleştirisi kişisel eleştiriye döner. Bu durum ise sosyal kaygı için başlangıç denilebilir.


Sosyal Kaygı İçin Neler Yapılabilir?

Sosyal kaygı düzeyi yüksek olan insanların zihinlerindeki olumsuz inançların değiştirilmesi gerekir. Kişileri zorla sosyal ortamlara sokmaya çalışmak ya da alışması gerekiyor diye diretmek son derece yanlış davranışlardır. Bireyin sosyal kaygı düzeyi yüksekse bir uzmandan yardım alması en doğru yol olacaktır. Psikoterapi seansları sırasında uzmanlar davranışsal denemeler yapmaları için bireylere ev ödevleri verir. Ancak zihinsel düşünce yapıları ile beraber davranışsal denemeler fayda sağlayacaktır.

Uzman desteği ile birlikte kişinin farklı hobiler edinmesi, dışarıda geçirdiği zamanı kademeli olarak artırmaya çalışması ve düzenli egzersiz yapması yararlı olacaktır. Kişinin sosyal kaygı düzeyinin düşmesini kendisiyle ilgili olumlu değerlendirmelerinin artması sağlayacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.