SAR Değeri Nedir, Nasıl Öğrenilir?

21-06-2022 14:50
SAR Değeri Nedir, Nasıl Öğrenilir?

SAR nedir? SAR (Özgül Soğurma Oranı) cep telefonları ve diğer mobil cihazları, bir tür iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyon olan radyo frekansı dalgaları yayar.  Cep telefonunuzu ya da mobil erişimi olan bir cihazı bünyenize yakın tuttuğunuzda aygıtın yaydığı zararlı frekansların yarısını veya çoğunu vücudunuz emer. Cep telefonu radyasyon seviyesi cihazdan cihaza değişir ve Özgül Soğurma Oranı (SAR) ile ölçülür.

Cihazların SAR değerleri mobil cihazları kullanırken başınıza ya da vücudunuza yaydığı maksimum maruz kalma sınırı optimal olarak kilogram başına 1,6 watt (1,6 W/kg) SAR düzeyi olarak kabul edilir.  Mobil aygıtlar SAR derecesine ait sertifika alabilmek için SAR değerinin 1,6 W/kg'ı geçmemesi gerekir. SAR değer, mobil cihazın başın yanına ya da bünyeye teması sonrası olacaklar için ölçülür. Örneğin, iPhone 6, 1,14 W/kg Vücut SAR değerine ve 1,08 W/kg Baş SAR değerine sahiptir.


Cihazınızın SAR Değerini Sorgulama

Mobil aygıtların SAR derecesini öğrenmenin bazı yolları vardır. Bunları sıralayalım;

1-Üreticilerden

Çoğu üretici, ürünlerinin kılavuzlarında ve web sitelerinde SAR bilgisi sağlar. Örnek olarak Apple firması cihazlarının radyo frekans değeri kendi sitelerinde yayınlayarak kullanıcılara sunmaktadır; http://www.apple.com/legal/rfexposure/

2-Mobil Üreticiler Forumu

Mobil Üreticiler Forumu, Motorola, Apple, Nokia, LG ve Samsung’a ait popüler cihazlar için bir SAR değerleri veri tabanı sağlar. Her ne kadar teknolojinin nimetlerinden olan ve çoğu işimizi mobil üzerinden yapmamıza kolaylık sağlasa da cep telefonlarının sağlık üzerine etkisi hakkında çalışmalar yapılmaktadır. Rapor edilen sağlık etkileri arasında kanser, bozulmuş beyin ve sinir fonksiyonları, sperm hasarları, çocuklarda davranış sorunları sayılabilir.

Zeki cihazlarınızın SAR değerini belirlenen sınırın altında olsa bile bu cihazın sağlıklı ve güvenli olduğunu ifade etmez. Bugün itibariyle, cep telefonları 15 yılı aşkın bir süredir yaygın olarak kullanılmaktadır ve uzun vadeli sağlık etkileri ve çocuklar üzerindeki etkileri hakkında hala son derece sınırlı araştırma verileri bulunmaktadır.


SAR Değerini Öğrenme

SAR değerini telefon üzerinden testlerle öğrenmek için aşağıdaki sıralama izlenebilir;

1. Sistem Kontrolü

Cep telefonu SAR testi süreci, test sisteminin işlevselliğini doğrulamak için yapılan bir sistem kontrolü ile başlar. Bu aşamada sisteme gerekli şekilde akım verilir ve ortaya çıkan değer olması gereken değerle karşılaştırılır.

2. Yürütülen Güç Önlemleri

Bu aşamada SAR değerini ölçmek için akıllı cihazda bulunan antene giden güç ölçülür. Bunun amacı çekim alanı azalmaya başladığında mobil cihazın göstereceği reaksiyonun seviyesinin ölçülmesidir. Sonuçta hatların çekmediği ya da baz istasyonlarının değiştiği ortamlarda SAR değerinin arttığı bilinmektedir.

3. Değerlendirme Süreci ve Ölçümler

Değerlendirme için insan dokusuna benzer ürünler ile hassas ölçümler yapılır. SAR, insan bünyesine benzer hazırlanan simülasyon sıvısı ile ölçülür. Doku eşdeğeri sıvının radyo frekansı özelliklerinin insan dokusuna yakın özellikleri olması gerekir. Geçirgenlik ve iletkenlik, beyin veya vücut dokusundaki ile aynı olmalıdır.

SAR ölçüm süreçleri, farklı standartlar nedeniyle ülkeler arasında farklılık göstermektedir. 4G cihazları, kendinden düşük teknolojilere kıyasla daha fazla test gerektirir. Ayrıca 5G cihazları için SAR testi yeni zorluklar yaratır.

Ürünler, çalıştığı tüm frekans bantlarında en yüksek güç seviyelerinde ürünü çalıştırırken test edilir ve ürün, farklı kullanıcıların cihazı tipik olarak nasıl tuttuğunu simüle etmek için baş veya gövdeye karşı çeşitli pozisyonlarda test edilir. 

4. Aynı Anda Birden Fazla Kaynaktan Maruz Kalma

Bazı durumlarda bir cihazdan birden fazla sinyal yönlendirilse bu sinyallerin SAR değerleri toplanarak artacaktır. Bu birleşik çıktının hala gerekli olan 1,6-2,0 W/kg SAR sınırını karşılaması gerekir. 

Cep telefonları iletişim kurabilmek için birçok frekansı içeren belirli bantları kullanırlar. Uluslararası olarak satış yapmak için belirlenen standartlarda düşük, orta ve yüksek frekans yayıp SAR değeri olan telefonlar izin verilir. Son olarak, yapılan ölçümlere dayalı olarak test raporu düzenlenir.

5. SAR testi raporu

Test raporunda yer alan bilgiler, ürünün satılacağı yerin coğrafi konumuna göre farklılık göstermektedir. Test raporu şunları içerir;

  • Ölçüm için gerekli ürünün ürün bilgileri
  • Sistem kontrolünün ve diğer tüm ölçüm sonuçları
  • Dereceli SAR sonuçları
  • Kullanılan simulantın iletkenliği ve geçirgenliği
  • Ölçüm dışı durumların değerlemesi
  • Ölçülen ürün bilgilerini içeren resimler
  • Ölçüm değerleri
  • Kullanılan ekipman listesi ve kalibrasyon verileri

Uygunluk beyanı ayrıca test raporunda sağlanır.


SAR Değeri Hakkında

Mobil SAR değeri değerlendirilirken baş ve vücut için farklı pozisyonların test edilmesi gerekir. Vücut testi tipik olarak cep telefonları ve fantom arasında 5 mm'lik bir mesafe ile yapılır. Cihazınızı doğrudan vücudunuza yakın ve bitişik şekilde taşıyıp kullandığınızda, mobil aygıtın SAR derecesini ve radyo frekansının sınırını aşacak şekilde radyasyon seviyelerine maruz kalabilirsiniz. 

Misal olarak bir iPhone 6'yı vücudunuzla temas edecek şekilde tutarsanız, vücudunuzun maruz kalması sınırını 4 kattan fazla yüksek çıkabilir. Bu nedenle, tüm cep telefonu üreticileri, güvenlik nedeniyle cep telefonunu vücudunuzdan belirli bir mesafede tutmaları için kullanım kılavuzlarında uyarılar içerir.  Bu şekilde cihazlara ait maruz kalma üst ve alt değerlerini öğrenebilirsiniz. Apple, bir kullanıcının vücudunun varlığını algılamak ve ardından cihazın radyo frekansı maruz kalma sınırına uymak için cihazın yaydığı zararları frekansları azaltma yönünde iPhone 5S ve üst modelleri yakınlık sensörü bile içeriyor.

Son olarak SAR değeri düşük ve insanların optimal düzeyde kullanabilecekleri telefonları tercih etmeniz öncelikle sağlığınız açısından önemlidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.