PhpMyAdmin Nedir?
PhpMyAdmin, PHP yazılım dili ile yazılmış açık kaynak koda sahip bir yazılım aracıdır. Genel amacı ise MySQL veri tabanı yönetimidir. Ücretsiz olan ve Türkçe dil destekli bu yazılım ile her türlü işlemi hızlıca yapabilirsiniz.
Sadece Türkçe dil desteği değil, elliden fazla dil desteği imkânı da sunar. Bu yazılım aracı sayesinde birden fazla veri tabanı yönetim sistemi ve bunların bağlı olduğu sunucuları kontrol edebilirsiniz.
MySQL veri tabanı sunucusuna bağlanarak çalışan bu yazılım ile tablolar oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda mevcut veri tabanında kullanılmayan oluşumları silebilir ve veri tabanı içerisinde çoklu veri tabanları da oluşturabilirsiniz.
Herhangi bir işletim sistemi fark etmeksizin kolaylıkla indirip kullanabilirsiniz. Bu yazılım, sadece bilgisayar için değil mobil için de bir uygulama sahiptir. Ayrıca bu yazılım aracını indirirken herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymazsınız.
PhpMyAdmin Login
PhpMyAdmin giriş yapmak için öncelikle indirmek gerekir. Ardından kullanıcı adı ve şifrenizi girerek kolaylıkla oturum açabilirsiniz.
Ayrıca beni hatırla seçeneği ile de sürekli kullanıcı adı ve şifre yazmanıza gerek kalmaz. Kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan biri de MySQL kullanıcı adı ve şifremle phpMyAdmin arayüzüne giriş yapabilir miyim şeklinde oluyor.
İkisinin de girişi farklıdır. MySQL php ile kontrol edilip kullanıldığı için arayüzleri de aynı değildir. Bu yazılım aracı için kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız gerekir.
PhpMyAdmin şifre değiştirme işlemleri de çok kolaydır. Yine arayüzden şifremi unuttum diyerek şifrenizi kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Tanımlı olan e-posta adresinize gelen postadaki adımları izleyerek istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
PhpMyAdmin Kurulumu
PhpMyAdmin download işlemi yazılım aracının kendi sitesinden üçüncü parti araçlara ihtiyaç duymadan yapılabilir. Ücretsiz olması da en büyük avantajlardan biridir.
Demo sürümü de mevcuttur. Bu deneme sürümünü indirerek öncelikle araştırabilir, deneyebilir ve tecrübe kazanabilirsiniz. İndirme işlemini bu şekilde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ardından kurulum yapmak istediğinizde de bazı adımları izlemeniz gerekir.
Localhost/Phpmyadmin Kurulumu
PhpMyAdmin kurulumu nasıl yapılır sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Kurulum için herhangi bir dosya gerekmez. Ancak kurulumu bilmeyenler için biraz karışık gelebilir. İndirme işlemi yaptığınızda sıkıştırılmış bir klasör gelir.
İçerisinde bulunan dosyaları açıp web sunucusu klasörünüze kaydetmeniz gerekir. Birçok yazılımın kurulum işlemleri neredeyse aynıdır. Öncelikle yapılandırma yapmanız gerekir. İnen klasörde bulunan config dosyasını açmalısınız.
Cfg [‘Pma…] şeklinde devam eden satırı http://localhost/phpmyadmin olarak değiştiriniz. Ardından yine aynı şekilde başlayan satırlarda user kısmında root yazdığından emin olmalısınız. Eğer user kısmında root yazıyorsa password kısmının boş dolup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Dosyayı kaydedip kapattığınızda localhost/phpmyadmin alan adına gittiğinizde yazılımın arayüzünü görüyorsanız doğru bir şekilde halletmişsiniz demektir.
Mobil uygulama kurulumu da oldukça basittir. Uygulamayı Android veya IOS cihazınızın mağazasından indirerek erişim sağlayabilirsiniz.
Localhost/Phpmyadmin
Localhost/phpMyAdmin arayüzü kurulum işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra karşınıza çıkan her türlü denetimi yapabildiğiniz bir arayüzdür. Bu arayüzde MySQL veri tabanınızda istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.
Depolama, veri tabanları ve geçmiş işlemler ile alakalı her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Yeni veri tabanları ekleyebilir veya silebilirsiniz.
a- Localhost/Phpmyadmin/xampp
Xampp php ile uygulama tasarlarken veya geliştirirken kullanılan bir web sunucu yazılımıdır. Bu uygulamalarınızı localde çalıştırır. Bu sayede de Uygulamalarınızı yayınlamadan önce test etme şansı sunar.
Xampp’ın kurulumu çok zor değildir. İşletim sisteminize uygun olan xampp versiyonunu indirmeniz gerekir. İndirdiğinizde bir setup dosyası açılır. Bu yükleme sihirbazında next tuşlarına basarak ilerleyebilirsiniz.
Devam ettikten sonra hangi bileşenleri seçmek istediğinize dair bir kısım gelir. Bu kısımda tüm bileşenleri seçmeniz önerilir. Ardından yine ileri tuşuna basarak karşınıza hangi klasöre kurmak istediğiniz ile alakalı soru gelir. İstediğiniz klasöre kurabilirsiniz.
Tekrar devam ettiğinizde ise güvenlik duvarından onay ister ve onay vermeniz gerekir. Bu onayı vermekte herhangi bir sorun yoktur. İzin verdikten sonra bitir ekranı gelir ve bastığınızda karşınıza xampp kontrol paneli geliyorsa kurulumu doğru bir şekilde tamamlamışsınız demektir.
Artık localhost/phpMyAdmin domainine gittiğinizde karşınıza xampp ile alakalı bir sayfa çıkıyorsa bütün işlemler olması gerektiği gibi olmuştur. Ancak bu sayfa ile karşılaşmayıp direkt uygulama kontrol paneli sayfasını görmek istiyorsanız indirdiğiniz klasörde xampp/htdocs klasörünün altındaki php.index dosyasını silmeniz gerekir.
b- Localhost 8080/Phpmyadmin
Bu arayüzde xampp kullanırken dikkat etmeniz gereken durumlar vardır. Xampp kurulduğunda otomatik olarak 80 numaralı port ile kurulur.
Ancak bu port başka uygulamalar tarafından da kullanılabilir. Bu yüzden port numarası değiştirilebilir. Bu değiştirme işleminde genellikle 8080 numaralı port tercih edilir. Müsait olan bu porta yönlendirme yaptığınızda tasarladığınız veya geliştirdiğiniz uygulama dizinine ulaşmak için localhost 8080 url’sine gitmeniz gerekir.
Port değiştirme işlemini yaptıktan sonra da değişikliklerin kaydedilmesi için Apache ve MySQL servislerini yeniden başlatmanız gerekir.
c- Localhost/Phpmyadmin Açılmıyor
Localhost/phpMyAdmin açılmıyor ise kurulum işleminde sorun yaşamışsınız demektir ya da xampp gibi yazılımları indirirken de problem olmuş olabilir. Bu tarz durumlarda kurulum işlemlerini baştan başlayarak gözden geçirmeniz gerekebilir.
Ancak bu hatalar sadece kurulum kaynaklı da olmayabilir. Port hatası yaşadığınızda da aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Bunu da bilgisayarınızda müsait olan başka bir porta geçirerek halledebilirsiniz.