Paylaşımlı Hosting Nedir?

21-09-2022 14:53
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Paylaşımlı hosting nedir sorusu yazılım alanında olanların bilmesi gereken pratik konulardandır. Yeni bir web sitesi kurmayı planlayan herkes bir hosting yani alan alarak sürece başlamalıdır. Yeni bir web sitesi sahibi, paylaşılan, özel veya VPS hosting planları gibi seçenekler arasından seçim yapabilir. Böylece siteniz için çevrimiçi ortamlarda bir barınma ortamı meydana gelir. Her web sitesi için uygun olmayan çok farklı hizmetler mevcuttur. Yeni ve daha küçük siteler için, paylaşımlı hosting bu seçenekler arasında en ucuzu ve en erişilebilir olması sebebiyle tercih edilmektedir. Bununla birlikte aynı zamanda bazı önemli sınırlamaları da beraberinde getirir.

Paylaşımlı web hosting paketleri hemen hemen her alan sağlayıcısı tarafından sunulmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi, birden fazla web sitesi, genellikle binlercesi, hosting hizmeti tarafından sağlanan tek bir sunucuda barındırılır. Paylaşılan bir sunucudaki her kullanıcı, sunucunun toplam kullanılabilir bant genişliği, gücü ve belleğinden bir pay alır ve kullanıcılar tek bir kullanıcı hesabı altında birden çok site kurabilir.

Paylaşımlı Hosting Avantajları

Paylaşılan hosting, kullanıcıya aylık bir ücret karşılığında ana bilgisayarın paylaşılan sunucusunda alan sağlar. Kullanıcılar kendi sitelerini kurmaktan ve çalıştırmaktan sorumludur ve toplam paket sunucuda ayrılan alanı aşmadığı sürece tek bir hesap birden fazla site içerebilir.

Hosting sağlayıcısı, müşteri desteği sağlamaktan, güvenlik protokolleri ve güncellemeleri de dahil olmak üzere sunucu donanımı ve yazılımının bakımından ve çökmelere ve kesinti sürelerine karşı koruma sağlamaktan sorumludur. Bu hükümler, kullanıcıların siteleriyle ilgili olarak neler yapıp yapamayacağını ve hangi koşullar altında ev sahibinin bir kullanıcının hesabını askıya alabileceğini veya feshedebileceğini belirleyen hosting sözleşmesinde belirtilir.

Paylaşılan hosting planlarının çekiciliği, büyük ölçüde son derece düşük maliyetinden gelir, böylece herkes çok mütevazı bir yatırımla bir web sitesi oluşturabilir ve sürdürebilir. Bu düşük maliyetler, bir hosting sağlayıcısının tek bir sunucuda çok sayıda site taşıması ve her birinden para toplaması nedeniyle mümkündür. Birçok sağlayıcı, yeni kullanıcıların aylık 75 tlden daha düşük fiyatlar için paylaşımlı hosting ayarlamasına izin veren promosyonel özel ürünler sunmakla birlikte indirim süresi sona erdiğinde standart fiyatlar geçerli olacaktır. Daha yüksek fiyatlar için ek özellikler içeren katmanlı paketler de mevcuttur. Kullanıcılar genellikle istedikleri zaman hostinglerinü daha yüksek bir katmana yükseltebilir veya tamamen farklı bir hosting türüne geçebilirler.

Paylaşımlı Hosting Kullanıcılara Kolaylık Sağlar

Paylaşılan hosting kurulumlarının kullanımı, web sitesi tasarımı veya geliştirme konusunda deneyimi olmayan bir web sitesi sahibi için bile kolay olabilir. Bu planlar genellikle hosting hizmetinden temel müşteri desteği ile birlikte gelir ve birkaç özelleştirmeye izin verirken birkaç dakika içinde canlı bir site oluşturabilen WordPress gibi tek tıkla web sitesi yüklemeleri için seçenekler sunar. Bir hesaptaki her sitenin, web yöneticilerine içeriklerini ve temel görünümlerini yönetmeleri için araçlar sağlayan kendi kontrol paneli vardır.

Paylaşımlı hosting, yeni kullanıcıların, siteyi çalıştırmak için gerekli olan en temel özelliklere sahip, son derece düşük bir bütçeyle bir web sitesi oluşturmasına izin verse de bu tür çıplak kemik hizmetinin dezavantajları vardır. Bu alan türü, çevrimiçi yolculuklarına başlayan bloglar, haber web siteleri, web geliştirmeye yeni başlayanlar, WordPress kullanıcıları ve e-Ticaret mağazaları için idealdir.

Kolay Yönetilir ve Önceden Deneyim Gerekmez

Planı edindikten sonra, yeni başlayanlar için bile aşağıdaki süreç basittir. Hostinger, paylaşılan sunucuyu kuracak, gerekli yazılımı yükleyecek ve yükseltecek, hizmet dışı kalma süresini önlemek için sunucuları izleyecek ve arka uçla etkin bir şekilde ilgilenecektir. Böylece herhangi bir kodlama veya web geliştirme deneyimine ihtiyacınız olmaz. Siteniz ile ilgili mail kontrolü ve müşteri yönlendirmesi gibi birçok alanda çıkış yolu bulabileceksiniz.

Paylaşımlı Hosting Dezavantajları

Paylaşılan bir sunucudaki tüm siteler, bellek, bant genişliği ve CPU gücü dahil olmak üzere sunucunun toplam kaynaklarının standart bir tahsisi üzerinde çalışır. Ancak, talepteki ani bir sıcak hava dalgası sırasında bir şehrin elektrik şebekesini aşırı yükleyebileceği gibi, bir sitedeki ani trafik artışı, sunucu kaynaklarının artan kullanımından sorumlu olmasalar bile diğerlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İşleri dengede tutmak için, paylaşılan hosting sağlayıcıları, paylaşılan hosting planına uygun kalabilmek için bir sitenin sahip olabileceği trafik veya ziyaretçi miktarına bir sınır koyabilir.

Güvenlik Bir Sorun Olabilir

Paylaşımlı hostingde, sunucuların bakımıyla ilgili her şey hosting sağlayıcısının sorumluluğundadır ve buna güvenlik de dahildir. Bu sunucudaki siteler bağımsız olarak çalışır, ancak paylaşılan teknoloji, bir sitedeki kötü amaçlı etkinliğin yakındaki diğer sitelere bulaşmasını mümkün kılabilir. Paylaşılan bir hosting durumundaki web sitesi sahipleri, hosting tarafından sağlanan güvenliğe güvenmek zorundadır, çünkü bu tür hosting paketi, kullanıcılara sitelerini korumak için kendi güvenlik önlemlerini yükleme seçeneği sunmaz.

Bahsedilen durumlarda paylaşılan sunucu hosting hesapları genellikle sıkı kısıtlamalarla gelir ve kullanıcılar hosting sözleşmesini dikkatli bir şekilde okumazlarsa bu hükümler karşısında gafil avlanabilirler. Hosting hizmetleri, kullanıcıların sitelerine belirli türde eklentiler veya uygulamalar yüklemelerini yasaklayabilir ve bu da özelleştirme seçeneklerini sınırlar. Son derece düşük fiyatlara yönelik promosyon teklifleri, tanıtım süresi sona erdiğinde üç katına çıkabilir ve kullanıcılar standart ücret için otomatik olarak faturalandırılabilir. Hosting sağlayıcıları, bir kullanıcının hosting hizmetini sonlandırma hakkını saklı tutar.

Bir site, diğer kullanıcıları etkileyen büyük miktarda trafik kazanarak tahsis edilen kaynaklarını artırırsa hesap kapatılabilir. Benzer şekilde, bir site kötü amaçlı yazılım veya çok miktarda spam yorum alırsa, site kilitlenebilir ve sitenin yeniden yayına girebilmesi için site sahiplerinin sorunu gidermesi gerekir.

Paylaşımlı Hostingi Kimler Kullanmalı?

Paylaşılan hosting, nispeten düşük hacimli web sitesi trafiğine sahip olan ve büyük miktarda bellek gerektirmeyen siteler için iyi çalışır. Ancak daha büyük işletmeler veya çok fazla trafiğe sahip siteler, paylaşılan hosting ortamı için uygun olmayabilir ve başarılı olan küçük siteler, genişlemek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyabilir. Bu olduğunda, bir site sahibi, planı paylaşılan hostingde daha yüksek bir hizmet katmanına yükseltebilir veya özel veya VPS hosting gibi diğer çözümlere geçebilir.

Bir site nispeten küçük kalırsa ve aşırı miktarda paylaşılan sunucu kaynaklarını tüketmezse, ultra düşük maliyetli bir paylaşılan hosting planında süresiz olarak kalmak da mümkündür. Düşük maliyetler ve minimum özelliklerle yeni kullanıcıların hızla çevrimiçi bir varlık oluşturmasına yardımcı olabilir ve büyüme alanı vardır.

Paylaşımlı Barındırma Nasıl Çalışır?

Basit bir ifadeyle, tarayıcınıza bir web sitesinin URL'sini her yazdığınızda, bu web sitesinin depolandığı veya tutulduğu sunucuyu arıyor. İnternet tarayıcıları ile yaptığınız arama sonucunda siteye ulaştığınızda görünür olmak için Http’ye istek yollanır. Paylaşımlı barındırma ile süreç tamamen aynıdır. Tek fark sadece bir sunucunun birden fazla sitenin alanda yer almasına ve bu isteklere cevap vermesi durumur.

Herkes aynı sunucuyu ve aynı ulaşım modunu kullanırken, yolculukları farklıdır. Hedefinize ulaşmak için motoru paylaşırsınız, ancak benzersiz bir yolculuk ve deneyim için esnekliğe ve özgürlüğe sahipsiniz. Paylaşımlı hosting, tüm web hosting çözümleri arasında en uygun fiyatlı seçenektir, bu yüzden birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.