Nesnelerin İnterneti ve Nesnelerin İnternetinin Güvenliği Nedir?

28-03-2022 18:10
Nesnelerin İnterneti ve Nesnelerin İnternetinin Güvenliği Nedir?

Nesnelerin interneti (Iot) nedir?. Nesnelerin interneti dünya çapında şu anda internete bağlı olan ve tümü veri toplayan ve paylaşan milyarlarca fiziksel cihazı, ev aygıtını ve sensörleri ifade eder. Süper ucuz bilgisayar çiplerinin gelişi ve kablosuz ağların her yerde bulunması sayesinde, hap kadar küçük bir şeyden uçak kadar büyük bir şeye kadar her şeyi Nesnelerin İnternetinin bir parçası haline getirmek mümkün. Tüm bu farklı ev ve işyeri nesneleri birbirine bağlamak ve onlara fiziksel ortamı algılayacak sensörler eklemek, aksi halde aptal olacak cihazlara bir insan olmadan gerçek zamanlı verileri iletebilmelerini sağlayan bir dijital zeka düzeyi ekler. Nesnelerin İnterneti, dijital ve fiziksel evrenleri birleştirerek çevremizdeki dünyanın dokusunu daha akıllı ve daha duyarlı hale getiriyor.


Nesnelerin İnterneti (Iot) Güvenliği Nedir

Nesnelerin İnternetinde güvenlik, riskleri koruyarak, belirleyerek ve izleyerek İnternet cihazlarını ve bağlı oldukları ağları tehditlere ve ihlallere karşı korumanın yanı sıra işletmeniz için güvenlik riskleri oluşturabilecek çeşitli cihazlardan gelen güvenlik açıklarının düzeltilmesine yardımcı olma eylemidir.

Nesnelerin İnterneti cihazları, güvenlik göz önünde bulundurularak oluşturulmamıştır, bu da çok cihazlı bir sistemde potansiyel güvenlik açıklarına yol açar. Çoğu durumda, cihazın kendisine güvenlik yazılımı yüklemenin bir yolu yoktur. Ek olarak, bazen üzerlerinde kötü amaçlı yazılımlar ile birlikte gelirler ve bu da bağlı oldukları ağa bulaşır.


Nesnelerin İnterneti Nedir Ne İşe Yarar

Nesnelerin İnterneti, internete bağlanabilen akıllı cihazlar arasında iletişim sağlayan, bu cihazları ortak bir platformda buluşturup uzaktan erişim imkanı sağlayan sistemlerdir. Böylece evlerinde olmayan bireyler, evlerindeki çaycı, kahve yapma makineleri, televizyonlar, klimalar, beyaz eşyalar, perdeler gibi aklınıza gelebilecek bir çok ev eşyasının uzaktan kontrol edilmesini sağlar. Özellikle kış aylarında uzun süreli evde olmayan bireylerin kombilerini uzaktan kontrol etmeleri ve önemli ölçüde tasarruf sağlamaları nesnelerin internetinin önemini ve kullanışlılığını ortaya koymaktadır.


Nesnelerin İnterneti Dezavantajları

Nesnelerin İnternetinin bir çok yararının yanında dezavantajları da mevcuttur. Özellikle yukarda bahsedilen nesnelerin interneti güvenliği mevzuu yüzünden dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. 2017 ve 2019 yıllarında özellikle büyük şirketlerin önemli bölümlerinde yaşanan siber saldırıların temeline baktıklarında küçük ev cihazlarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu cihazlara aynı anda gelen çalışma ve birbirlerini engelleme gibi komutlar yüzünden firmaların sistemlerinin kilitlendiği ve ortaya istenmeyen durumların çıktığı, bazı cihazların yandığı tespit edilmişti. Bundan dolayı iot cihazları neden ağdaki diğer bilgi işlem aygıtlarından daha büyük bir risk oluşturuyor.


Nesnelerin İnterneti Kullanan Firmalar

İnternete bağlanan cihazların sayısının artması bu cihazları kullanan ve nesnelerin interneti alanında çalışma yapan firmalarda artış meydana getirmiştir. Bu cihazların aralarında anlaşmaları için ev ağ geçidi ortamı ile sağlanmaktadır. Bu tür yazılımları geliştirmek ve bunları kullanmak için öncü olan firmalar ise genel olarak teknolojiye yön veren firmalar olarak tanıdığımız; Google, Apple, Amazon, IBM, Intel gibi firmalardır. Firmaların nesnelerin interneti ile ilgili çalışmalar incelendiğinde aslında bu konu hakkında ne kadar ilerde oldukları ve nesnelerin interneti için ne tür çözümler ürettikleri görülmektedir.


Nesnelerin İnterneti Sonuç

Nesnelerin interneti hakkında bahsetmiş olduğumuz bu yazıda genel olarak nesnelerin internetinin  tanımı, nesnelerin interneti güvenliğinin ne olduğu ve önemi, nesnelerin internetini  kullanan firmaların hangileri olduğu gibi başlıklardan bahsedilmiştir. İot kullanırken hayatımıza kattığı kolaylıklar göz önüne alınarak güvenli bir şekilde kullanmanın ne kadar faydalı olduğu ortadadır. Burada tavsiye olarak güvenilirliği test edilmiş bir ev ağ geçidi (homegateway) kullanmak faydalı olacaktır. Böylelikle evinizi istediğiniz zamanda istediğiniz yerden kontrol edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.