Htaccess Nedir? Ne İşe Yarar?
Bununla birlikte .htaccess Dosyası nasıl oluşturulur? ve .htaccess Dosyası nerede bulunur? Sorularını da detaylı olarak bu yazıda açıklamaya çalışacağız. Htaccess oluşturma için güvenlik duvarı etkinleştirilmiş ve root olmayan bir linux Ubuntu 20.04 sunucusu gerekmektedir. Aynı zamanda Ubuntu sunucunuzda kurulu Apache web sunucusu ile sürecin devam etmesi gerekmektedir. Böylece ilk denemelerinizi sanal sunucular üzerinden yapıp yaşanacak durumları da görmek size tecrübe katacaktır.
Htaccess Kullanımı
Bir alan adıyla çalışmak istiyorsanız kendinize ücretsiz de olsa bir alan adı alabilirsiniz. Ayrıca, sunucunuz için aşağıdaki DNS kayıtlarının her ikisine de ihtiyacınız olacaktır: biri sunucunuzun genel IP adresini gösteren, biri de onu gösteren iki A kaydı. Sanal ana makinenizi de güvenceye almak istiyorsanız, bunu Apache için Let's Encrypt kılavuzumuzdaki gibi ücretsiz bir güvenilir sertifika ile yapabilirsiniz. Ancak, bir etki alanınız yoksa, bunun yerine kendinden imzalı bir sertifika kullanabilirsiniz. Bu, aynı türde şifreleme sağlar, ancak etki alanı doğrulaması yoktur.
.htaccess Bir Dosyayı Etkinleştirme
Sunucu ayarlarına erişiminiz varsa, .htaccess dosyanın standart web sitesi yapılandırmalarını geçersiz kılmasına izin vermek için Apache yapılandırmasını düzenleyebilirsiniz. Bu directory içerik bloğunun en önemli satırı, dosyaların AllowOverride All kullanılmasını sağlayan satırıdır. .htaccess bu bilgileri ekledikten sonra dosyayı kaydedip kapatın. Eğer kullanıyorsanız, bunu ardından ve kısa yollara basarak yapabilirsiniz: CTRL + XYENTER. Ardından, Apache'yi yeniden başlatın ve yapılandırma ayarlarınız dosyaların kullanımına izin verecek şekilde güncellendiğine göre .htaccess, bir sonraki adımda bir tane oluşturacaksınız.
.htaccess Dosyayı Oluşturma
Terminalinizde bir dosya oluşturarak .htaccess için web kök dizininize gitmeniz gerekir. .htaccess Web kök dizininiz, yapılandırmalarınızın web siteniz için düzgün bir şekilde yürütülebilmesi için dosyayı nereye yerleştireceğinizdir . Dosyanın .htaccess doğru yerleşimi önemlidir, çünkü o dosyadaki konfigürasyonlar kendi dizinindeki ve ondan sonraki dizinlerdeki her şeyi etkiler. Bu, aynı Apache sunucusunda birkaç farklı web sitesine hizmet veriyorsanız .htaccess dosyanızın o web sitesine özgü web kök dizinine yerleştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
.htaccess Bir Sayfanın Ortak Kullanım Alanları
.htaccessSitenizdeki bir sayfanın yaygın olarak kullanılan beş kullanımı vardır;
1. mod_rewrite
.htaccess dosyanın en kullanışlı yönlerinden biri mod_rewrite. .htaccess sitelerinizdeki URL'lerin ve web sayfalarının kullanıcılarınıza nasıl görüntüleneceğini belirlemek ve değiştirmek için dosyayı kullanabilirsiniz.
2. Kimlik doğrulama
Güvenlik kimlik doğrulamasını ayarlamak için .htacces aracılığı ile kullanıcıların kimliğini doğrulamak üzere adlandırılan bir parola dosyası oluşturabilirsiniz .htpasswd. Bu değişikliğin yapılması, site ziyaretçilerinin web sayfasının belirli bölümlerine erişmek istiyorlarsa bir şifre girmelerini isteyen bir şifre portalı oluşturacaktır. Bu dosyayı oluştururken, güvenlik nedeniyle web dizini dışında bir yerde sakladığınızdan emin olun.
Dosyayı oluşturmak için htpasswd komutu. Htpasswd gerçekleştiğinde, sistem sizden bir şifre girmenizi isteyecektir. Dosyaya gerektiği kadar satır ekleyebilirsiniz htpasswd. Ancak her kullanıcının kendi satırını aldığından emin olun.
3. Özel Hata Sayfaları
Ayrıca bir .htaccess dosya, siteniz için özel hata sayfaları oluşturmanıza olanak tanır. En yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
· 400: Hatalı İstek
· 401: Yetki Gerekli
· 403: Yasak Sayfa
· 404: Dosya Bulunamadı
· 500: Dahili Hata
Bir sayfayı kullanıcı dostu yapmak ve site ziyaretçisine varsayılan sunucu hata sayfasının sunduğundan daha fazla bilgi sağlamak için .htaccess dosyayı özel hata sayfaları oluşturmak için kullanabilirsiniz.
4. Çok Amaçlı İnternet Posta Uzantıları (MIME) Türleri
Sitenizin, sunucunuzun teslim etmek üzere ayarlanmadığı bazı uygulama dosyalarını içerdiği durumlarda, Apache sunucunuza .htaccess te Çok Amaçlı İnternet Posta Uzantıları (MIME) türlerini ekleyebilirsiniz. Uygulamayı ve dosya uzantısını, desteklemek istediğiniz MIME türüyle değiştirdiğinizden emin olun.
5. Sunucu tarafı içermeleri (SSI)
Sunucu tarafı içermeleri (SSI), bir web sitesinde harika bir zaman tasarrufu sağlar. SSI'nın en yaygın kullanımlarından biri, her sayfayı ayrı ayrı güncellemek zorunda kalmadan çok sayıda sayfayı belirli verilerle güncellemektir. Örneğin, bir sayfanın altındaki bir alıntıyı değiştirmek istiyorsanız.
Hızla ilgili olarak, .htaccess dosya sunucunuzu yavaşlatabilir, ancak çoğu sunucu için bu muhtemelen algılanamayan bir değişiklik olacaktır. .htaccess Dosya kendi dizinindeki sayfaları ve ondan sonraki tüm dizinleri etkilediğinden, bunun nedeni sayfanın konumu olabilir. .htaccess bir sayfa her yüklendiğinde, sunucunun kendi dizinini ve en yüksek dizine veya bir dosyaya ulaşana kadar ondan önceki tüm dizinleri taradığı anlamına gelir.