Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager (GTM) ne işe yarar? Google Tag Manager eğitimi nasıl alınır? Websitenizi ya da mobil uygulamanızı her gün ziyaret eden kullanıcıların, sizin belirlemiş olduğunuz hedef davranışları yerine getirip getirmediğini sağlayan araca GTM yani Google Tag Manager denir.
GTM aracılığıyla oluşturmuş olduğunuz etiketleri websitenize ya da uygulamanıza ekleyerek, geri dönüşümlerin nasıl olduğunu takip edebilir ya da yeniden pazarlama imkanı bulabilirsiniz. GTM, Google Ads ve Google Analytics ile uyumlu bir şekilde çalışarak kullanılabilmektedir. Böylece ziyaret istatistiklerini detaylı bir şekilde takip edebilir ya da reklam geri dönüşlerini daha iyi yorumlayabilirsiniz.
Google Tag Manager Nedir ve Kullanımı Nasıldır?
GTM ücretsiz kullanıma sunulmuş olan bir araçtır. Dışarıdan karmaşık gözüksede aslında kullanımı çok kolaydır. Tek hesap içerisinde birden fazla websitesini ve fonksiyonu kullanma imkanı sunar. Websiteler ile birlikte Android ve iOS uygulamalarında da aynı görevleri rahatlıkla yerine getiren bir araçtır. Ayrıca GTM ile kullanım için yetki tanımlayabilir, tanımladığınız yetkilere kısıtlama getirebilirsiniz.
Google Tag Manager Kurulumu Nasıl Yapılır?
Google Analytics hesabınız ile Google Tag Manager hesap açma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar kısa şu şekildedir:
· GTM üzerinden Google kayıtlı hesabınız ile oturum açın.
· Container name yazan kısıma eklemek istediğiniz websiteleri ve mobil uygulamaları başında www olmadan girin. Alt kısımda çıkan web sekmesine tıklayarak Create butonunun aktif olduğunu görünce tıklayın.
· İşlemlerin tamamlanmasının ardından gizlilik politikası ve kullanım sözleşmesi ekranı karşınıza çıkacaktır. Karşınıza gelen ekrandan dil seçeneğini İngilizce seçin. (Türkçe dil desteği kullanılmamaktadır) Ardından “yes” butonuna tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz. En son çıkan ekranda ekranda web sitenize eklemeniz gereken kodları göreceksiniz.
· İşlemlerinizin tamamlanmasının ardından kullanıma hazır olan ekran açılarak GTM’yi kullanabilirsiniz. Bu kısımda yeni etiketlerin yüklenmesi detayı atlanmamalıdır.
· Etiket yüklemesi yapılmadan önce hangi hesaplar üzerinden yükleme yapacağınızı seçmeniz gerekmektedir. Eğer kullanacağınız kodlar özel olmayacaksa, Google Analytics seçilmesi yeterlidir. Eğer kodlama özel olacaksa, HTML seçmiş olmanız gerekmektedir. Ardından New Tag butonuna tıklayarak işleme devam edin.
· Google Analytics seçimi yaptıktan sonra size, evrensel veya klasik olarak seçimler sunulacaktır. Seçiminizin evrensel olması gerekmektedir.
· Ardından Google Analytics hesabına bağlanın ve yönetici butonundaki izleme kimliği olan ID’nize ulaşın. UA- kimlik yani izleme kimliği numarası alarak yeniden Google Tag Manager ekranına geçin. İzleme kimliği numarasını ekledikten sonra izleme türünden sayfa görüntüleme seçilmeli ve Cuntune butonuna tıklanmalıdır.
· Contine tıklamanızın ardından karşınıza çıkan ekrandan “All Page” seçilmeli ve “Crea Tag” etiketleri oluştur butonuna tıklayın. Son olarak yapmanız gereken ise, izleme kodu kullandığınız tema veya özel yazılım sistemde alt alana yerleştirmektir. Bu sayede Google Tag Manager’ı kullanabilirsiniz.
· En son adımda ise, kodu eklemenizin ardından “publish now” alanı kırmızıysa yan alanda yer alan Publish butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Google Tag Manager Kullanım Alanları Nerelerdir?
Google Tag Manager genellikle SEO içerik üretici, dijital pazarlama uzmanları veya site yöneticileri tarafından kullanmaktadır. Kullanımı ücretsin bir uygulamadır. Ara yüzü kolay olduğu için kullanım açısından zorluk yaratmamaktadır. Google Tag Manager wordpress ile site içerisinde kullanıcılara, verileri görme imkânı sunar. Bu sebeple Google Analytics ile kullanılmaktadır. Böylece veri analizi rahatlıkla sağlanmaktadır.
Gerekli olan düzenlemeler ve yetkiler Google Tag Manager aracılığı ile yapılmaktadır. Bu sayede SEO ve dijital pazarlama uzmanları, kodların kontrolünü rahatça yapar. Yazıların yayınlanma tarihi, etiket seçimi, yayınlanması gereken siteler veya uygulamalarda etiket seçme, sitelerin gelişimi gibi konularda GTM kullanılmaktadır.
Google Tag Manager Bileşenleleri Nelerdir?
GTM değişkenler, etiketler ve tetikleyiciler olmak üzere üç ana başlıktan oluşur. Peki o başlıkları detaylı incelemek gerekirse;
Google Etiketler (Tag)
Etiketler GTM’ de önemlidir. Etiketler sayesinde izlenmek istediğiniz olaylar açıklanır ve Google Analytics aracılığı ile web sitenizin analiz araçlarına yönlendirir.
Tetikleyici (Trigger)
GTM’nin temel özelliği olarak bilinmektedir. Tetikleyiciler ile GTM etiketlerin, farklı uygulamalara veri toplayıp göndermesi gerektiğinin ne zaman olacağını bildirir. Bu durum 3 bölümde oluşur.
Değişkenler (Varibles)
Değişkenler, değerler için yer tutucu görevi görmektedir. Belirli bir sayfa yolunu takip edebilmek için oluşturulmuş değişkenler önceden yapılandırılmıştır. Kullanıcı tanımlı değişkenler ise özel GTM değişkenleri içermektedir.
Operatörler (Operators)
GTM’ nin önemli olan bir diğer bileşeni ise operatörlerdir. Operatörler bir değişken ile değer arasındaki ilişkiyi tanımlıyor denenebilir. Bu ilişki ise tetikleyicinin ne zaman tetiklendiğini belirlemektedir.
Google Tag Manager Bileşen: Değerler (Values)
Değerler ile tetikleyicilerinizin ve veri toplamanızın daha da özelleşmesine yardımcı olur. Değişkeninizi kontrol etmek adına metin aracılığıyla bir değer oluşturabilirsiniz. Bu tür tetikleyici ile uygulamalar ve satın alma işlemleri gibi dönüşümleri izlemek ve ayırt etmek için kullanılır.
Veri Katmanı (Data Layer)
Veri katmanı, web siteniz ya da uygulamanızdan Google Etiket Yöneticisi’nde veri aktarmak için kullanılan JavaScript tabanlı bir nesne olarak tanımlanabilir. GTM veriyi geçici bir süre ile tutmak amacıyla veri katmanını kullanmaktadır. Ayrıca en iyi performansa data layer ile erişebilirsiniz.
Google Tag Manager Code Kontrolleri Nasıl Olur?
GTM cod Kontrollerini yapabilmek için, Sean Adams tarafından geliştirilmiş olan dataslayer'ı Chrome tarayıcınıza yükleyebilirsiniz. Eklenti dışında bir de “Preview modu” üzerinden eklediğiniz kodlar ve bileşenlerin tetiklenip tetiklenmediğini tetiklendiyse hangi değerleri aldığını ya da sorunları görebilirsiniz.
Düzenlemeler için GTM hesabınızda “Yayınla” butonu yanında bulunan “Preview” butonunu tıklamamız gerekmektedir. Ardından karşınıza çıkan ekranda “Refresh” linkiyle container içeriğinin son düzenlemeleri içerdiğinden emin olmak gerekir.
Google Tag Manager ile Google Analytics Arasındaki Farklar Nelerdir?
Google Analytics sayesinde web sitenizin trafiğiyle ilgili raporları, istatislikleri görebilirsiniz. Web sitenizin kaç kişi tarafından görüldüğü, hangi tarayıcı ile kullanıldığı ya da hangi sayfaların popüler olduğuna kadar bilgiler vermektedir. Bu nedenle sayfalara etiket eklenir ve web sitenizi ziyaret edenlerin tarayıcılarında çalışmasını sağlayan sunucular bulunur.
Web sitenizi kullanan kaç kişi var, bu kişilerin özellikleri, kullanım sıklıklarını bilmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle de etiketlere ihtiyaç duyulur. Google Tag Manager ise etiketlerin ne zaman tetiklenmesi gerektiğine ilişkin kuralların oluşmasına izin veren bir araçtır. Böylece karmaşık etiketlerinizi rahatlıkla yönetebilirsiniz. Ayrıca etiketlerinizi de test edebilirsiniz.
Google Tag Assistant Nedir ve Nasıl Çalışır?
Google Tag Assistant belirli bir sayfada aktif görüntülenen Google izleme kodlarının otomatik bir şekilde doğrulanmasına yarayan bir Google Chrome uzantısıdır. Eklenti, aktifleştirildiği zaman sayfada doğrulamayı etkileyen kurulum ve etkinlikler ile ilgili detaylı bilgiler paylaşmaktadır.
Google Tag Manager İle Google Ads Dönüşümü Nasıl Kurulur?
GTM üzerinden etiketler kısmından yeni bir etiket oluştumaya başladıktan sonra karşınıza bir liste gelecektir. Bu listede Google ADS dönüşümleri seçeneğini tıklayarak Google ADS'in verdiği dönüşüm kimliği ve dönüşüm etiketi değerlerini bu kısma tanımlayarak etiketinizi oluşturabilirsiniz.