Endüstri 5.0 Nedir?
Endüstri 5.0, tek hedefler olarak verimlilik ve üretkenliğin ötesinde bir endüstri vizyonu sağlar ve endüstrinin topluma katkısını ve rolünü pekiştirir. İşçinin refahını üretim sürecinin merkezine yerleştirir ve gezegenin üretim sınırlarına saygı gösterirken yeni iş olanakları ve ekonomik büyümenin ötesinde refah sağlamak için yeni teknolojileri kullanır.
Endüstri 4.0 ve 5.0 Nedir? şeklinde bir soruya karşılık şu şekilde cevap verebiliriz. Sürdürülebilir, insan merkezli bir endüstriye geçiş sayesinde yenilikçi yaklaşımlarla endüstri 4.0’ı tamamlamaktadır. Endüstriler, insanlara teknolojik olarak büyük imkanlar sağlarken aynı zamanda yaşadıkları ortamı korumayı, doğal kaynakları israf etmemeyi, yeşil çevrenin devamlılığı ve sosyal olarak bütünlük sağlamak için çözümler sunmada önemli yere sahiptir.
Endüstri 5.0, insanların ortaya koymaya çalıştığı en optimum sanayi devrimlerinden bir tanesidir ve topluma en yüksek fayda sağlanması amaçlanmaktadır. Çalışanları güçlendirir ve çalışanların gelişen becerilerini ve eğitim ihtiyaçlarını ele alırQ. Endüstrinin rekabet gücünü arttırır ve en iyi yetenekleri çekmeye yardımcı olur.
Endüstri 5.0 Örnekleri
Döngüsel üretim modellerini tercih ettiği ve doğal kaynakların kullanımını daha verimli hale getiren teknolojilerin desteklendiği endüstri 5.0’ın hayatıma katacağı bazı özellikler şu şekilde sıralanabilir.
- Mevcut değer zincirlerinin ve enerji tüketimi uygulamalarının gözden geçirilmesi
- Yenilebilir enerji ve yeşil bir dünya
- Teknoloji temelli ve yapay zeka üzerine kurulmuş dijital teknolojileri ile birlikte insan merkezli bir ortam tasarımı
- Çalışanların, işçilerin teknolojiye hakim olmaları, dijital becerilerinin geliştirilmesi ve yeniden eğitilmesi
- Modern, kaynakları verimli kullanan ve sürdürülebilir endüstriler ve döngüsel ekonomiye geçiş
- Araştırma ve inovasyona yatırımı hızlandıran, küresel olarak rekabetçi ve dünya lideri bir endüstri
Bunlar, endüstriyel geçiş ve diğer toplumsal gelişmeler arasındaki güçlü bağlantıları gösteren bazı örneklerdir.
Teknoloji gelişip hayatımızın her anında var olmaya devam ettikçe, teknolojinin hayatımızı ne kadar etkileyebileceğini kaçınılmaz olarak sorguluyoruz. Bildiğimiz tek bir gerçek var ama klişe, değişmeyen tek şey değişim. Teknoloji ile değişiyoruz.
Endüstri 5.0’a Gelene Kadar Kısaca Sanayii Devrimleri
Endüstri 1.0: 1780’lerde su ve buhar gücü ile çalışan motorların keşfedilmesi ve kullanılması.
Endüstri 2.0: 1880’lerde elektriğin keşfedilmesi ve elektrik cihazlarla birlikte yeni ürünlerin kullanımı.
Endüstri 3.0: 1980’lerde dijital ve elektronik cihazların ucuzlaması, yaygınlaşması ve hayatımıza girmesi.
Endüstri 4.0: 2010'larda siber, fiziksel sistemlerin devreye girmesi, insansız fabrikaların kurulması. Bununla birlikte nesnelerin internetinin hayatımızın bir parçası haline gelmesi.
Endüstri 5.0: 2017’den günümüze kadar olan sürede toplum için insansız teknolojiler. Teknoloji bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalıdır.
Özellikle Endüstri 5.0 anlayışıyla birlikte insansı robotlar, tüm insan fonksiyonlarını yerine getirebilecek şekilde her geçen gün gelişmektedir. Hatta robotlar tarafından tamir edebilen, yeniden programlayabilen ve kontrol edebilen robotlar yapılması bile planlanıyor. Hepsi buluta veri yükleyebilecek ve kendi aralarında iletişim kurabilecekler.
Robotlar Endüstri 5.0 için Neden Önemli?
Öncelikle Endüstri 5.0'ın sadece insansı robotların geliştirilmesinden ibaret olmadığını netleştirmemiz gerekiyor. Ancak özellikle robotlar bu teknolojide önemli bir rol oynamaktadır.
Nedenine gelince, cevap net: dünya yaşlanıyor, yaşlanan dünya nüfusu artıyor ve işgücü azalıyor. Öte yandan teknoloji ve dünya aynı hızla büyüyor. Bütün bunlar bir anlamda insanları yeni çözümler aramaya yöneltmiştir. Bu sorunların çözümünün insan ve yapay zekanın ortak yaşamı olduğunu söyleyebilir miyiz?
Son olarak Endüstri 6.0 Nedir? sorusu aklınıza gelebilir. Yapay zekanın çıkarımlarda bulunabileceği ve komut vermeden işlemlere başlanan bir sürece doğru gidebiliriz.
Toplum 5.0 nedir? sorusuna ise geçmiş sanayi devrimlerinden yola çıkarak cevap verebiliriz. Sonuçta toplumlar içlerinde bulundukları sanayii devrimleri ve insanların yaşantıları ile anılmaktadırlar. Burada toplum 5.0 ve endüstri 5.0 mesleklerinin ne olacağını şu şekilde açıklayabiliriz; iş ortamlarının büyük ölçüde sanal ortama kurulacağı, insanların evlerinden büyük fabrikaları kontrol edebileceği, iş başında olmadan hatta aynı ülkede bile olmadan işlerin yürütülebileceği ortamların olacağı düşünülmektedir.